“Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile si periculoase, folosirea lor necesitand control si supraveghere, dar si responsabilitate sporita. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiati atent instructiunile si masurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. Recomandam parintilor sa supravegheze copiii cu atentie, deoarece acestia pot fi expusi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzatoare a obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice”, transmit politistii.
Pentru a putea detine, comercializa, transporta si folosi articole pirotehnice, persoanele juridice trebuie sa detina autorizatie pentru aceste operatiuni, din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si Inspectoratului de Politie Judetean pe raza carora îsi desfasoara activitatea.
În scopul prevenirii unor incidente sau cazuri dramatice, politistii vin cu urmatoarele recomandari:
– Articolele pirotehnice trebuie sa fie procurate numai din unitatile comerciale autorizate în modul stabilit.
– Procurati numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzator, în limba de stat, care trebuie sa contina cel putin denumirea si adresa importatorului, tipul si categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de varsta si distanta minima de securitate în timpul utilizarii acestora, cu atasarea instructiunilor de folosire adecvate.
– La efectuarea focurilor de artificii, persoana responsabila trebuie sa se asigure ca declansarea acestora nu prezinta pericol pentru sanatatea sau siguranta cetatenilor si edificiilor din împrejur.
Nu este permisa folosirea articolelor pirotehnice în urmatoarele situatii:
– între orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, în baza aprobarii autoritatilor locale;
– la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
– la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si în spatiile deschise cu aglomerari de persoane;
– la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.
De asemenea, se interzice:
– Pastrarea, transportarea, utilizarea si comercializarea catre minori a produselor pirotehnice sau lasarea artificiilor fara supraveghere.
– Utilizarea articolelor pirotehnice de catre persoane aflate în stare de ebrietate.
– Fumatul sau focul deschis în locul pastrari sau pregatirii pentru folosirea articolelor pirotehnice.
– Aruncarea în directia fiintelor vii a articolelor pirotehnice în stare de functionare.
– Amplasarea spectatorilor la o distanta mai mica decat raza de securitate indicata pe produs.
– Aducerea în stare de functionare a produselor care au defecte vizibile, precum si lansarea din mana, de pe acoperisul casei sau de la balcon.
– Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de functionare si apropierea de produsul pirotehnic care nu a functionat în mod normal.
Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, urmatoarele încalcarii ale normelor legale:
– orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate, fara drept.
– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane care nu au împlinit varsta de 18 ani.
– comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni.
De asemenea, conform aceluiasi act normativ, sanctiunile contraventionale au o valoare cuprinsa între 3.000 si 15.000 de lei.
Totodata, utilizarea articolelor pirotehnice tip petarda poate fi sanctionata contraventional conform Legii 61/1991R privind sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, cu amenda cuprinsa între 200 si 1.000 de lei.