Au mai ramas cateva zile. Termenul limita pentru includerea la finantare a scolilor fara autorizatie sanitara extins pana la 20 septembrie 2016

13 Septembrie 2016
lugojinfo.ro -Termenul limita pentru includerea la finantare a scolilor fara autorizatie sanitara, extins pana la 20 septembrie 2016

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a comunicat, la sfarsitul lunii august, tuturor unitatilor de invatamant eligibile ca termenul de solicitare a finantarii pentru lucrari necesare obtinerii autorizatiei sanitare de functionare se prelungeste pana la data de 20 septembrie 2016.

service-lugoj

Avand în vedere preocuparea conducerii Ministerului Educatiei pentru desfasurarea în cele mai bune conditii a activitatii scolare, MENCS va acorda tot sprijinul necesar MDRAP in vederea accesarii fondurilor necesare indeplinirii conditiilor de obtinere a avizelor sanitare de functionare.

Decizia a fost luata pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de unitati sa demareze în acest an interventiile de acest fel, ca urmare a faptului ca sumele alocate cu aceasta destinatie nu au fost solicitate în integralitate. Este vorba de fonduri în valoare 800.000.000 lei, alocate prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), reprezentand circa 66% din bugetul programului.

O prima analiza arata ca principala cauza a slabei accesari a fondurilor disponibile este legata de capacitatea administratiei locale: unele primarii, mai ales din mediul rural, fie au capacitate redusa de a pregati proiecte, fie deruleaza lent procesul de pregatire a lor, fie au o alta prioritizare a solicitarilor de finantare. Aceasta problema este întalnita nu doar în cazul scolilor, ci în general pentru investitii în plan local.

Guvernul va analiza în cel mai scurt timp masuri pentru a sprijini autoritatile locale în pregatirea de proiecte, doua posibile solutii fiind formarea de echipe centrale de asistenta tehnica si a dezvoltarea unor proiecte-tip, acolo unde este aplicabil.

MENCS urmeaza sa finalizeze maparea starii tuturor unitatilor de învatamant din Romania (conditionalitate ex-ante pentru utilizarea fondurilor europene în domeniul educatiei). Rezultatul va fi accesul la date actualizate a starii infrastructurii din educatie si a cauzelor acesteia.