GYM PELE

Soc pentru admiratorii cladirilor istorice din Lugoj. Doua “ferestre” lungi de cativa metri si-au facut aparitia pe acoperisul fostului cinematograf Capitol

27 Octombrie 2016
lugojinfo.ro -Soc pentru admiratorii cladirilor istorice din Lugoj foto: lugojinfo.ro

Comentarii acide in mediul online dupa ce lucrarile la fosta cladire a cinematografului Capitol au fost reluate de cateva saptamani.

Mai multi internauti, dar si administratorii unei pagini care are ca obiect prezentarea cladirilor de patrimoniu din oras au luat atitudine fata de ceea ce numesc ei o ofensa adusa arhitecturii lugojene. ”Cele doua geamuri Velux din acoperis nu au fost indeajuns, au montat doua siruri!! Gratie fostului primar Martinescu, nemuritor consilier local, care nu a depus nici un efort pentru a cumpara Cinematograful Capitol, aceasta cladire a ajuns pe "maini bune". Dupa ce a fost masacrata pe interior in 2007, la insistentele societatii civile a fost pastrata fatada. Batjocura continua in 2016. Contrastul cu cladirile invecinate, in special cu palatul Bejan, recent restaurat, este evident. Nici nu s-au sinchisit sa le alinieze cu golurile ferestrelor de la etaj! Ignoranta arhitectului-sef Mazilu este proverbiala si interpretabila prin nepasarea lui fata de trecutul orasului si fata de valorile arhitecturale ale Lugojului. Rusine sa va fie!”, au comentat pe marginea lucrarii administratorii paginii “Lugoj-identitate pierduta”. Contactati de lugojinfo.ro, proprietarii cladirii sustin ca toate lucrarile sunt perfect legale si au fost avizate de catre Ministerul Culturii exact in forma in care arata cladirea. ”Avem tot ce trebuie. Asa a fost proiectul aprobat, asa facem. Avem toate avizele de la Ministerul Culturii. Cum puteam sa iluminam mansarda?”, a declarat Iulian Bot pentru lugojinfo.ro. Problema renovarii cladirilor aflate in zona centrala a orasului este una foarte sensibila, lugojenii reactionand de fiecare data cand au vazut modificari care au stricat peisajul arhitectural. O alta cladire renovata in bataie de joc a fost cea a Casei Porumb care a intrat in proprietatea omului de afaceri Nelu George si care a spus ca transforma cladirea intr-un hotel cochet. Lucrarile stagneaza de luni de zile iar edificiul este caracterizat de multi lugojeni o bataie de joc la adresa arhitecturii urbane. La fel ca si in cazul fostului cinematograf Capitol, proprietarii se lauda ca au toate autorizatiile obtinute.