GYM PELE

Pastorala de Craciun – 2016 a IPS Ioan - Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului

23 Decembrie 2016
lugojinfo.ro -Pastorala de Craciun – 2016 a IPS, Ioan -Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului

† IOAN,

service-lugoj

Din mila lui Dumnezeu,

Arhiepiscop al Timisoarei si

Mitropolit al Banatului  

 

Iubitului nostru cler, cinului monahal

si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace

de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi,

parinteasca binecuvantare.

 

„Cercetatu-ne-a pe noi de sus, Mantuitorul nostru,

 Rasaritul rasariturilor, si cei din întuneric si din umbra

am aflat adevarul: ca din Fecioara S-a nascut Domnul“                                                                   ( Luminanda Nasterii Domnului)

 

Iubiti frati si surori în Domnul,

        Praznicul Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos a adus bucurie sfanta în lume. De la o margine la alta a pamantului colindatorii vestesc Nasterea Domnului precum odinioara îngerii au vestit-o pastorilor din Betleem. Colindatorii iau azi chip de îngeri. Sa-i primim cu inimile deschise. Ei vin sa alunge tristetea din inimile noastre si sa intre Pruncul Iisus, Fiul lui Dumnezeu.

Colinda pruncii si ne amintesc în fiecare an ca a venit Dumnezeu în lume facandu-Se Prunc, asemenea lor. Hristos a venit la prunci sa-i învesniceasca în pruncie. Asa ar fi dorit Dumnezeu cand l-a creat pe om: sa ramana vesnic prunc. Dar omul a cazut din pruncie în lumea frunzelor ruginii.

Iubiti frati, azi ne-a cercetat Unul din Sfanta Treime pe noi, cei cazuti în tarana din care ne crease Dumnezeu. Acum ne-au ajuns din urma profetiile Vechiului Testament. Cercetatu-ne-a Neuitatul Dumnezeu. Nu ne-a creat pentru a ramane în împaratia frunzelor ruginii, ci în împaratia iubirii Sale celei nemarginite si vesnice.

Atunci cand Cain l-a ucis pe fratele sau Abel, s-a declansat marea furtuna în istorie. Omul, prin caderea în pacat, ajunsese un naufragiat în istorie.

Din Sfanta Fecioara Maria si din Duhul Sfant Se ridica la orizontul istoriei umane Soarele Cel luminos spre Care se îndreapta de mai bine de doua mii de ani cei ce vor sa calatoreasca spre limanurile vesniciei.

Hristos este Norul cel luminos Care îi conduce pe cei ce doresc sa ajunga în Patria Luminii, acolo unde omul nu mai are umbra. Omul pierduse lupta cu timpul si calatorea fara compas în jurul mintii. Pacatul i-a adus o rupere în gandire. Se întunecase cerul din noi, iar accesul la cultura „de dincolo“ era tot mai greu. Noi, crestinii, prin Hristos apartinem unei culturi ceresti. Sunt însa printre noi unii care refuza sa intre în aceasta cultura cereasca si chiar refuza de „a fi“.

Realitatea nu are timp, ea transcende timpul, iar prin Hristos si omului i se da aceasta posibilitate de a transcende timpul si de a urca în corabia vesniciei lui Hristos. Azi asistam parca la o implozie a istoriei si fara sa ne dam seama ne îndreptam spre o sclavie a pacatului si a departarii de Hristos Domnul, Cel Ce ne-a cercetat prin Întrupare.

Noi cei botezati în numele Sfintei Treimi marturisim ca apartinem culturii si civilizatiei hristice. Ideile si gandurile sunt painea mintii noastre. Ce fel de idei si ganduri semanam azi în mintea copiilor? Spre ce fel de civilizatie ne îndreptam: spre cea a luminii sau spre cea a întunericului?

A venit Hristos în lume ca sa traga clopotele istoriei, caci istoria nu înseamna cartea mortii unui neam. Ne este azi teama de viata. De ce fel de viata?! De viata fara de Hristos. Viata curge în eternitate. Viata nu poate fi pusa pe un raft, în muzeu. Viata în Hristos nu este teama de necunoscut, caci Cel necunoscut pana la Întrupare S-a facut azi cunoscut oamenilor. Dumnezeu a venit atat de aproape de noi, dar este de neatins.

Azi a venit mai aproape ca niciodata de la întemeierea lumii pe ogorul creatiei Sale. A venit sa-l brazdeze din nou si sa semene în el iertare si jertfa, asteptand sa rasara iubire si recunostinta.

Întruparea este al doilea mare act de la creatia lumii. Dumnezeu Îsi îmbraca Fiul în mantie de tarana. Prin Întrupare Hristos Îsi sfinteste a doua oara creatia Sa- pe om.

Dumnezeu este deasupra întamplarii. Azi s-a plinit vremea venirii Sale în lume. Noi, crestinii, de azi sa-I dam slava lui Dumnezeu ca ne-am nascut dupa plinirea vremii, dupa venirea lui Hristos în lume.

 
 

Iubiti credinciosi,

Unde suntem azi, spre ce ne îndreptam?! Omul se naste o singura data, o tara de mai multe ori. O tara se naste prin fiii sai. De nu vom asculta glasul Evangheliei lui Hristos vom ramane un popor nenascut si o tara care se stinge. În ultimii ani putem vorbi de un popor nenascut si o tara nenascuta. De cate ori a murit aceasta tara în ultimele trei decenii?!

Doamne, ne-am rarit. Rogu-Te nu ne mai rari!

Doamne, opreste rarirea neamului nostru romanesc!

Doamne, nu îngadui ca neamul nostru sa naufragieze în istorie!

Viata omului pe pamant este o carte fara ultimul capitol. Acest ultim capitol poarta pecetea vesniciei.

Doamne, învesniceste neamul nostru în Tara Luminii, acolo unde omul nu mai are umbra!

Azi, la acest Praznic Împaratesc, împreuna cu îngerii si cu pastorii, L-am vazut pe Hristos Prunc. Azi S-a pruncit Fiul lui Dumnezeu. S-a nascut Stanca vietii noastre; de acum nu ne mai rezemam de o umbra, ci de Adevar.

 

Iubitii mei fii duhovnicesti,

Taranul roman si-a facut fluier din lemn uscat si sufland în el i-a dat viata. Dumnezeu Si-a facut si El un fluier din lut si l-a numit om. În acesta a suflat Dumnezeu harul iubirii Sale.

Doamne, nu înceta sa canti din fluierul Tau de lut ca sa se auda neîncetat în univers sublimul Tau cantec de iubire.

Glasul lui Dumnezeu s-a auzit prin Profetul Isaia care zice: „Caci Prunc S-a nascut noua, un Fiu S-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Înger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie“ (Isaia 9, 5- 6).

Doamne, ne-ai trimis în lume un Prunc sa ne duca si pe noi în Tara cea de Sus, a pruncilor. Ne-ai trimis, Doamne, un Sfetnic luminat sa ne lumineze cararea si cugetele noastre. Ne-ai trimis, Doamne, un Domn al pacii.

Pacea Ta, Doamne, nu o lua de la noi. Pacea în Hristos este adevarata pace, caci ea sta sub semnul adevarului si al iubirii.

Pacea nu este absenta razboaielor, ci prezenta iubirii si a dreptatii lui Dumnezeu. Ce vom zice azi, cum vom multumi lui Dumnezeu pentru Darul pe care ni L-a trimis, porunca dandu-ne ca de El sa ascultam (cf. Matei 17, 5)?!

Hristos este Calea, Adevarul si Viata (cf. Ioan 14, 6). Sa iubim Adevarul, sa umblam pe calea Cerului si astfel vom dobandi ce a pierdut Adam: Viata vesnica.

A venit azi Hristos la noi într-o binecuvantata cercetare de Sus. De acum viata vesnica nu mai sta sub imperiul timpului, ci al neînseratei Lumini si al nemarginitei iubiri a lui Dumnezeu.

Doamne, Îti multumim ca ne-ai aflat si ne-ai cercetat în aceasta lume- în întunericul si-n umbra mortii- si ne-ai ridicat pe umerii Tai asa cum îsi ridica pastorul oaia cea ranita! Ne-ai scos la limanul luminii si apoi ai luat pe umerii Tai Crucea.

Doamne, cea dintai cruce Ti-am fost eu.

 

Iubiti credinciosi,

        Sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne ajute sa-I facem si noi o cercetare Sus si sa ne primeasca la Cina Mielului, în Tara Luminii celei neînserate.

        Bunul Dumnezeu sa va poarte de grija tuturor si sa binecuvanteze tara noastra.

        Sa va învredniceasca Dumnezeu sa petreceti sfintele sarbatori ale Nasterii Fiului Sau si Bobotezii în pace, sanatate si bucurie sfanta.

        Sa nu-i uitam în aceste sfinte sarbatori nici pe cei ce sunt în nevoi, pe cei bolnavi si pe cei lipsiti de libertate.

Iubiti credinciosi, ramaneti statornici în credinta noastra în Sfanta Treime Dumnezeu, ca fii ai neamului si ai Bisericii noastre stramosesti.

        Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si împartasirea Duhului Sfant sa fie cu voi cu toti!

 

 

†Ioan,

Mitropolitul Banatului