Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Sfantul minunilor celebrat de zeci de credinciosi. O noua sarbatoare a umplut Catedrala Greco Catolica din Lugoj.

15 Iunie 2017

Ziua de 13 iunie este dedicata în calendarul romano catolic si greco-catolic, Sfantului Anton de Padova.

Cunoscut sub numele de „Sfantul minunilor”, Sfantul Anton a devenit atat de popular încat a ajuns sa fie cinstit nu numai de credinciosii catolici de ambele rituri, ci si chiar de unii credinciosi ortodocsi. La Lugoj a devenit o traditie, imediat dupa redobandirea libertatii cultului greco-catolic, cinstirea acestui mare sfant, prin rugaciunile adresate în fiecare marti dupa oficiile religioase. Tot în aceasta zi, la catedrala din Lugoj s-a marcat si sarbatorirea a 100 de ani de la aparitiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima (13 mai 1917).  “Programul spiritual al serii, a început la ora 17.50 cu rugaciunea Sfantului Rozar. Înainte de Sfanta Liturghie, pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei a rostit o rugaciune pentru binecuvantarea „painii Sf. Anton”.

Sfanta Liturghie a fost pontificata de pr. Paroh Ioan Pop. Au concelebrat: pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, pr. Ioan Brandau, paroh la Budint, Pr. Ioan Grad, paroh la Darova si pr. Glosik Alin, paroh la Visag. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei.

Predica a fost tinuta de Pr. Ioan Pop care a vorbit, mai întai despre Evanghelia zilei (Mt. 7, 15-21), cunoasterea pomului bun dupa roade. Urmatorul punct al predicii a fost despre viata Sfantului Anton de Padova. „Astazi crestinii alearga la Sfantul Anton pentru orice har, haruri mari sau haruri mici, iar Sfantul Anton îi ajuta daca e spre binele lor sufletesc si trupesc. Prin mijlocirea lui asteptam sanatate, pace în familie, o casatorie fericita, reusita la învatatura si examene, cresterea buna a copiilor, painea cea de toate zilele si o moarte crestineasca buna”, a spus Pr. Ioan.

Îndata dupa predica, preotii concelebranti au rostit o serie de rugaciuni catre Sfanta Fecioara Maria, printre care amintim: Consfintire la inima neprihanita a Prea Curatei Fecioare Maria, rugaciune catre Prea Curata Fecioara Maria cu ocazia jubileului de 100 de ani a aparitiilor Sf. Fecioare Maria la Fatima, Rugaciune catre Prea Curata Fecioara Maria, pentru tineri, etc.

Programul spiritual a continuat cu o alta serie de rugaciuni, catre Sfantul Anton (rugaciuni de multumire, de binecuvantare a crinilor, de recomandare, pentru familii, reusita la examen, pentru bolnavi, pentru a avea copii, litania Sf. Anton, … ), cu pomenirea nominala a credinciosilor. Preotii au binecuvantat apoi crinii prin stropire cu apa sfintita, apoi pe credinciosi“, anunta BRU.RO.

Programul serii s-a încheiat cu Binecuvantarea Euharistica si cu o procesiune înconjurandu-se catedrala cu Sfantul Sacrament, cu statuia Sfintei Fecioare de la Fatima, precum si cu moastele si statuia Sfantului Anton, apoi cu distribuirea anafurei si a catorva sute de paini.

 

Kuhntop