Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Imagini unice. O noua expozitie fotodocumentara la muzeul din Lugoj

12 Octombrie 2017
lugoj info.ro -O noua expozitie fotodocumentara la muzeul din Lugoj

Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj gazduieste în perioada 16 octombrie - 16 noiembrie 2017 o inedita expozitie fotodocumentara intitulata „Instaurarea Administratiei Romanesti în Banat. Judetul Timis-Torontal si Caras-Severin“.

Evenimentul organizat de Muzeulul National al Banatului, sub auspiciile Consiliului Judetean Timis, în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxa a Caransebesului, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Serviciul Judetean Caras-Severin al Arhivelor Nationale si Serviciul Judetean Mehedinti al Arhivelor Nationale, prefigureaza începutul manifestarilor dedicate Centenarului „Marii Uniri de la 1918“

“Tematica expozitiei, mult mai ampla decat lasa titlul sa se înteleaga, înglobeaza o serie de fapte istorice, desfasurate în paralel, într-un timp relativ scurt, care au precedat momentul efectiv al încorporarii Banatului la Regatul Romaniei prin instaurarea celor doi prefecti romani: George Dobrin în Caras-Severin (28 mai 1919) si Aurel Cosma în nou-înfiintatul judet Timis-Torontal (28 iulie 1919). La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Regatul Ungariei a încheiat la Belgrad (13 nov. 1918) un armistitiu separat cu Puterile Antantei în speranta ca va reusi sa îsi mentina controlul asupra provinciilor istorice. În urma acestei conventii, Banatul este ocupat de sarbi, care intra în Timisoara pe 17 noiembrie, fiind urmati de trupele franceze în 3 decembrie 1918. Pe fondul disputelor teritoriale, situatia în Banat devine tensionata, patru forte actionand concomitent pana în vara anului 1919, cand prevederile Conferintei de la Paris intra în vigoare: Ungaria încearca sa instaureze o „Republica Banateana“ la Timisoara în frunte cu avocatul Otto Roth (31 oct. 1918 - 21 feb.1919), presiunile continue ale sarbilor pentru alipirea Banatul (doleanta sugerata în Adunarea de la Novi Sad 25 nov. 1918) materializate prin impunerea administratiei proprii la Timisoara în data de 20 feb. 1919, eforturile depuse de reprezentantii Consiliului National Central Roman pentru organizarea Adunarii Nationale de la Alba Iulia (1 dec. 1918), la care au participat si delegatii banateni în pofida piedicilor puse de trupele de ocupatie sarbe, respectiv misiunea armatei franceze în mentinerea ordinii prin constituirea Judetului Lugoj (23 mart. 1919) - o zona tampon între trupele sarbe si cele romane. Dupa multe dezbateri, soarta Banatului istoric este hotarata pe cale diplomatica în cadrul Conferintei de la Paris, granita fiind definitivata pe 21 iunie 1919. În ciuda numeroaselor proteste oficiale si a celor populare (Adunarea de la Lugoj - 10 iun. 1919), Romania va primi doua treimi din Banat, Serbia o treime, Ungariei revenindu-i o portiune infima de pamant din jurul Seghedinului. Va invitam cu aceasta ocazie sa descoperiti, prin intermediul fotografiilor de epoca si a documentelor de arhiva tumultoasele etape prin care a trecut Banatul imediat dupa Prima Conflagratie Mondiala, implicarea si contributiile personalitatilor locale la realizarea unitatii statale, deziderat pronuntat cu fermitate în cadrul Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 dec. 1918. Vernisajul expozitiei va avea loc la Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj, luni, 16 octombrie 2017, ora 17. Va asteptam!”, a declarat pentru lugojinfo.ro muzeograful Oliviu Gaidos.