Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri continua la Lugoj cu o expozitie inedita

14 Martie 2018
Lugoj Info.ro -Seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri continua la Lugoj cu o expozitie inedita foto : descopera.ro

Muzeul lugojean propune iubitorilor de cultura o noua expozitie interesanta.

Sambata este programat vernisajul expozitiei “Banatenii in marele razboi-Frontul de acasa”. Manifestarea este inedita prin prisma obiectelor si documentelor extrem de valoroase ce vor putea fi admirate pentru prima data în Lugoj, exponatele apartinand unui colectionar particular renumit al Banatului - prof. Gheorhe Rancu Bodrog. Reprezentand  o însemnatate istorica deosebita, colectia pe care a început sa o adune înca din anul 1966 (jurnale de razboi, peste 700 de fotografii de pe front, corespondenta militarilor de pe front si din lagarele de prizonieri, obiecte care au apartinut combatantilor etc.) este foarte apreciata, fiind expusa de-a lungul anilor, în numeroase muzee din tara si strainatate (Muzeul din Timisoara, Caransebes, Arad, Muzeul Banatului Montan din Resita, la Uzdin si la Bor în Serbia, la Trieste în Italia etc.). În ideea de-a arata publicului lugojean instrumentarul practic si simbolic al Primului Razboi Mondial, vizitatorii vor putea descoperii, în vitrinele expozitionale, documente oficiale si private, fotografii de epoca de pe front înfatisand soldati banateni, dar si familiile acestora ramase sa faca fata frontului de acasa, medalii, brevete, obiecte tridimensionale originale, reviste, publicatii etc. Expozitia BANATENII ÎN MARELE RAZBOI – Frontul de acasa îsi propune sa redea o imagine panoramica a Banatului si a realitatilor sale din timpul Primului Razboi Mondial. Astfel, sunt prezentate subiecte mai putin abordate pana acum, precum, suferintele populatiei civile, destinul prizonierilor banateni cazuti în captivitate ruseasca - ilustrat de emotionantele carti postale de pe front prezente în expozitie, viata cotidiana din transee- etalata în jurnalele de front pe care le expunem, cufarul militar cu obiecte personale ale soldatilor, arme si echipamente militare din timpul Marelui Razboi, a anuntat conducerea muzeului lugojean.

Expuse în premiera la Lugoj, adunate si pastrate cu grija de prof. Gh. Rancu Bodrog, obiectele acestei minunate si unice colectii vor putea fi admirate, în perioada 17 martie – 9 mai 2018, între orele 8.00-16.00, la  Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj.