Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Pelerinaj de vara de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, la sanctuarul „Maica Domnului, Aparatoarea Noastra” de la Scaius

20 August 2018
Lugoj info.ro -Pelerinaj de vara de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, la sanctuarul „Maica Domnului, Aparatoarea Noastra” de la Scaius Foto: Bogdan Mihele

Zeci de credinciosi au participat la mijlocul saptamanii trecute la deja traditionalul pelerinaj de la Scaius.

Cuptorul cu lemne

Evenimentul s-a bucurat si in acest an de prezenta Prea Sfintitului Alexandru care a fost intampinat in micuta localitate aflata la cativa kilometri de Lugoj, de catre preotul Iulian Hasciar, parohul locului.

“Alaturi de Prea Sfintitul Alexandru Mesian, la Sfanta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Gherghel Petrisor-Adrian, paroh la Zorlentu Mare si pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Raspunsurile au fost date de tanarul teolog Alexe Lucian Vasile, originar din Reghin. În cuvantul de învatatura, Prea Sfintitul Alexandru a spus ca într-o lume în care apar tot felul de stiri, cea mai mare veste pe care au primit-o oamenii a fost cea a „Bunei Vestiri”, atunci cand îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu în Nazaret la o fecioara logodita cu un barbat pe nume Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. ”… Si intrand îngerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu între femei; …  Si iata vei lua în pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Isus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preaînalt se va chema si Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, parintele Sau …” (Lc. 1, 24-38). Acest lucru îl marturisim si noi ca dogma de credinta : „Care pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire s-a coborat din ceruri. S-a întrupat de la Spiritul Sfant, din Maria Fecioara si s-a facut om”. „Am venit la Scaius” a spus PS Alexandru „sa o cinstim pe Maica lui Dumnezeu si Maica noastra, sa oferim Maicii Domnului rugaciunile si toate jertfele noastre prin care noi ne aratam atasamentul fata de Ea. Pe Maica Domnului o lauda îngerii din ceruri, apostolii, credinciosii, de aceea si noi pamantenii o cinstim pe Prea curata Fecioara Maria si o slavim chiar si în aceasta zi de sarbatoare. Ne unim în rugaciune cu toti pelerinii din centrele mariane de pelerinaj internationale si nationale: Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica”. PS Alexandru a multumit preotilor si pelerinilor prezenti. A multumit tanarului teolog care a dat raspunsurile la Sfanta Liturghie. A multumit gazdei, Parintelui paroh Iulian Hasciar si credinciosilor locali, care au pregatit si de data aceasta cu multa daruire buna desfasurare a pelerinajului“, a anuntat Biroul de presa eparhial al Episcopiei Greco – catolice de Lugoj.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, PS Alexandru împreuna cu preotii concelebranti si credinciosii prezenti au rostit în fata icoanei facatoare de minuni rugaciunea de Consfintire a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credinciosilor si distribuirea anafurei. Pelerinaje la Sanctuarul marian de la Scaius se organizeaza permanent, în special la sarbatorile Maicii Domnului de peste an (25 martie, 15 august, 8 septembrie, 21 noiembrie) si în jurul datei de 30 septembrie, la prima lacrimare a Maicii Domnului (1934). Urmatorul pelerinaj la sanctuarul Maria Scaius va avea loc pe 8 septembrie a.c.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA EVENIMENT