Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Zeci de credinciosi din Lugoj si Faget merg la sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului

23 Noiembrie 2018
Lugoj Info.ro -Zeci de credinciosi din Lugoj si Faget merg la sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului foto : catedralaneamului.ro

Protopopiatele ortodoxe din Lugoj si Faget vor fi reprezentate duminica de zeci de enoriasi si preoti la sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Cuptorul cu lemne

Evenimentul organizat de catre Patriarhia Romana va aduna la un loc zeci de mii de oameni din intreaga tara. De la Lugoj vor pleca spre Bucuresti 33 de persoane, dintre care 11 preoti si 22 de enoriasi. De asemenea, din Faget vor pleca spre Capitala aproximativ 20 de persoane. Pentru ca drumul sa nu fie obositor, organizatorii acestei deplasari au decis ca plecarea sa se faca sambata dimineata, iar noaptea de sambata spre duminica sa fie petrecuta la o pensiune inchiriata in zona Curtea de Arges, urmand ca deplasarea catre Bucuresti sa fie reluata duminica in zori. Constructia Catedralei Mantuirii Neamului a fost demarata la sfarsitul anului 2010, in luna decembrie, iar pana acum lucrarile au costat in jur de 110 milioane de euro. Cu ocazia sfintirii catedralei, la Bucuresti a ajuns si mana Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. Programul zilei de duminica este urmatorul:

  • începand cu ora 8.00 va fi savarsita Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina în Catedrala Nationala, urmata la ora 9.00 de Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire.
  • Sfanta Liturghie va începe la ora 10.30 si va fi savarsita în interiorul Catedralei Nationale.
  • La ora  13.00, racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei si racla cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi, dupa închinarea acestora în Sfantul Altar.

Credinciosii care doresc sa participe la slujba de sfintire a Altarului Catedralei Nationale sunt asteptati pe esplanada din fata Catedralei Nationale, unde vor putea urmari slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spatiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitati oficiali. Însa, dupa finalul Sfintei Liturghii, toti credinciosii pelerini ortodocsi prezenti vor avea acces în Catedrala, atat în ziua sfintirii (25 noiembrie), cat si în zilele urmatoare (26-29 noiembrie, „zilele sfintirii”), avand posibilitatea sa se închine în Sfantul Altar, nou sfintit, a anuntat Patriarhia Romana.