Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Proiectul “Camine în Miscare 2018” se transforma intr-o carte despre satele Zorani si Margina

23 Ianuarie 2019
Lugoj Info.ro -Proiectul “Camine în Miscare 2018” se transforma intr-o carte despre satele Zorani si Margina

Prima carte despre proiectul Camine în Miscare va fi lansata saptamana viitoare la Timisoara.  

Cuptorul cu lemne

Cartea este rezultatul primei editii Camine în Miscare / Moving Fireplaces, un proiect cultural al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, produs de Asociatia Prin Banat, gandit pentru a încuraja oamenii sa-si împartaseasca mostenirea culturala si povestile personale cu cei din jur, cu scopul de a întari dialogul inter-cultural.

“Pentru a surprinde contextul larg, cultural si socio-economic în care a avut si are loc fenomenul de migratie astazi, înca de la finalul anului 2017 si începutul lui 2018 a avut loc o mobilizare a metodelor de cercetare istorica, geografica si statistica în zonele extra-urbane ale Banatului. Cartea contine detalii despre proiect si metodologia acestuia, studii privind tipurile de migratie identificate în Banat, precum si povesti de viata ale locuitorilor intervievati în cadrul etapei de cercetare în teren si o introducere a celor întamplate la evenimentul principal de la Margina si Zorani - Festivalul Camine în Miscare - din toamna trecuta, la care publicul a putut sa interactioneze cu viata satenilor din cele doua localitati. Primele manifestari artistice din cadrul Camine în Miscare au avut loc în 18 august, la Faget, si în 8 septembrie, la Margina. Evenimentul principal al proiectului s-a desfasurat în 28-30 septembrie, în localitatile Margina si Zorani din judetul Timis, unde timp de trei zile au avut loc diferite activitati precum: spectacole de teatru, calatorii pe ritmuri de fanfara sau vanatoare de povesti. Cei prezenti s-au bucurat si de plimbari cu carutele trase de cai si au vizitat, în curtea casei scriitorului Ion Clopotel, o expozitie cu pesti de sticla care a cuprins 150 de exponate, provenind dintr-o colectie de mai bine de 400 de piese. Atelierele creative au fost bine primite si au participat peste 100 de copii din Margina si satele sau orasele învecinate, iar cine-concertul numit ‘Sunet Calator peste Sat’, care cuprindea muzica si proiectii inspirate din povestile si specificul locului, a încheiat evenimentul într-o atmosfera artistica si nostalgica”, au anuntat cei care se ocupa de acest proiect.

“Promovand storytelling-ul ca o metoda de a aduce oamenii laolalta, va invitam alaturi de noi la evenimentul de lansare a cartii Camine în Miscare, sa aflati povestile de viata ale locuitorilor din zona Banatului, culese de noi, si nu în ultimul rand, povestea acestui proiect”, transmite Alexandra Palconi-Sitov, Presedinte al Asociatiei Prin Banat.

Camine în Miscare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, produs de Asociatia Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Timis. Parteneri: Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis, Primaria si Consiliul Local al Comunei Margina, Primaria si Consiliul Local al Orasului Faget, Centrul de Informare Turistica Margina, Asociatia Solidart, Asociatia Trib'Art, Festivalul Eufonia, Asociatia C.R.I.E.S. - Centrul de Resurse pt. Initiative Etice si Solidare, TERRApia, Asociatia Culturala Aualeu, Experienta Romania 360, ALTFELstudio.