GYM PELE

Scrisoare pastorala de Sf. Pasti – 2019 - Alexandru Mesian -Episcop roman unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

24 Aprilie 2019
Lugoj Info.ro -Scrisoare pastorala de Sf. Pasti – 2019

ALEXANDRU,

service-lugoj


Din mila lui Dumnezeu si gratie Sfantului Scaun Apostolic al Romei, Episcop roman unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler
si iubitului popor credincios
har, binecuvantare si mantuire de la Dumnezeu-Tatal
si de la Domnul nostru Isus Cristos

 Cristos a înviat! 

 „… Înviat-ai a treia zi, Mantuitorule, daruind lumii viata.Marire învierii Tale, Cristoase, marire împaratiei Tale, marire randuielii Tale, iubitorule de oameni.”(cf. Troparul Învierii, vers 1).

Iubiti frati întru preotie,
Iubiti credinciosi,

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns sa petrecem împreuna pentru a treizecea oara în libertate, marele praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos.

Bucuria repunerii în libertate a Bisericii Romane Unite a fost un eveniment de nedescris. Credinciosii si ierarhi acestei Biserici nu si-au pierdut niciodata speranta, de-a lungul celor peste patruzeci de ani de persecutie, de clandestinitate. Toata încrederea si-au pus-o în Dumnezeu, în Isus Cristos Care a învins lumea si l-a rascumparat pe om din robia diavolului. Biserica întemeiata de Isus Cristos va dura pana la sfarsitul lumii.

Odata cu bucuria Învierii Domnului nostru Isus Cristos ne bucuram mereu si de reînvierea Bisericii noastre Romane Unite.

Iubiti credinciosi,

De Învierea lui Cristos nu s-au bucurat mai marii poporului, nu s-au bucurat cei care L-au condamnat la moarte. Cand au aflat de la pazitorii mormantului vestea Învierii lui Cristos, Cel pe care ei L-au condamnat, au încercat sa ascunda acest adevar. Lumina învierii lumineaza pe toti cei din întuneric. Adevarul nu poate fi ascuns: Cristos este Calea, Adevarul si Viata. Adevarul a rasarit din mormant!

Ce mare bucurie este pentru noi sa putem transmite aceasta veste: Cristos a înviat! As dori sa ajunga în fiecare casa, în fiecare familie, în special acolo unde este mai multa suferinta, în spitale, în închisori.

Ce înseamna pentru noi acest eveniment ca Isus a înviat? Înseamna ca iubirea este mai puternica decat raul si chiar decat moartea, înseamna ca iubirea lui Dumnezeu poate sa transforme viata noastra, sa faca în asa fel ca sufletul nostru secatuit sa înfloreasca. Si acest lucru poate sa îl faca iubirea lui Dumnezeu.

Aceasta iubire milostiva a lui Dumnezeu a inundat cu lumina trupul mort al lui Cristos, l-a transformat, l-a facut sa treaca în viata vesnica. Isus nu S-a întors la viata de dinainte, la viata pamanteasca, ci a intrat în viata glorioasa a lui Dumnezeu si a intrat acolo cu trupul omenesc glorificat; ne-a deschis si noua calea spre un viitor de speranta. Iata ce este Pastele: este exodul, trecerea omului de la sclavia pacatului, a raului, la libertatea iubirii, a binelui. Pentru ca Dumnezeu este viata, ne-a daruit si noua viata caci gloria Sa suntem noi: omul viu, omul rascumparat.

Sfantul Parinte Papa Francisc, în unul din mesajele sale de Pasti “Urbi et Orbi” ne adreseaza tuturor invitatia: „sa primim harul învierii lui Cristos! Sa ne lasam reînnoiti de milostivirea lui Dumnezeu, sa lasam ca puterea iubirii Sale sa transforme si viata noastra; si sa devenim instrumente ale acestei milostiviri, canale prin care Dumnezeu sa poata iriga pamantul, sa poata pazi toata creatia si sa poata face sa înfloreasca dreptatea si pacea. Si astfel sa-I cerem lui Isus înviat ca sa transforme moartea în viata, sa schimbe ura în iubire, razbunarea în iertare, razboiul în pace. Da, Cristos este pacea noastra si prin El sa imploram pace pentru întreaga lume. […]”

Iubiti credinciosi,

Cand mai marii preotilor si fariseilor au dat ordine de a nu vorbi despre Isus înviat (Cf. Faptele Apostolilor 4, 13-21), Petru si Ioan au ramas fermi în aceasta credinta: „Noi nu putem sa nu vorbim despre ceea ce am vazut si am auzit.” Apostolii au fost martori ai Învierii lui Isus; de aceea ei predicau în special despre Învierea Domnului, cu riscul de a fi ucisi, martirizati.

Noi cum ne marturisim credinta?

Cand sosesc dificultatile suntem curajosi asemenea lui Petru si Ioan? Petru ne învata ca „nu se negociaza credinta”. În istoria poporului lui Dumnezeu mereu a fost aceasta ispita: sa fie taiata o bucata din credinta. Dar credinta este asa cum o spunem în Crez, cum spunea Papa Francisc, fara nici un compromis!

„Pentru a gasi martiri nu este necesar sa mergem la catacombele din Roma sau la Colosseum: martirii traiesc si acum, în multe tari.” Gasim locuri de pelerinaj la mormintele martirilor chiar si la noi în tara: la Sighet, la Gherla, la Cimitirul Bellu din Bucuresti, la Lugoj, etc.

Secolul al XX-lea a fost declarat ca secolul martirilor deoarece în acest secol au fost mai multi martiri decat în toata istoria crestina de pana atunci.

La noi în tara, în secolul trecut, au fost martirizati multi crestini care L-au marturisit pe Cristos si Biserica Sa. Unii dintre acestia au fost identificati si s-a studiat martirajul lor.

În Biserica Romana Unita, Greco-Catolica, dupa o cercetare de peste 20 de ani, s-a terminat procesul de beatificare a celor sapte Episcopi morti în închisoare sau în detentie pentru credinta lor greco-catolica.

Multi au murit pentru credinta ca martiri dar cauza lor de beatificare nu este înca studiata, nu este pusa în evidenta dupa exigenta canoanelor.

Iubiti credinciosi,

Anul acesta (2019) asteptam vizita în Romania a Sfantului Parinte Papa Francisc. În urma cu douazeci de ani a avut loc prima vizita în Romania a unui urmas (succesor) al Sfantului Apostol Petru, Sfantul Papa Ioan Paul al II-lea. Acea vizita istorica a fost prima a unui papa într-o tara majoritar ortodoxa si s-a desfasurat strict numai la Bucuresti.

Papa Francisc este asteptat cu multa caldura în toata tara; de data aceasta va vizita mai întai Bucurestiul apoi Moldova – la Iasi si Transilvania – la Blaj si la Sumuleu Ciuc; cu alte cuvinte va fi prezent în cele trei mari provincii care alcatuiesc Romania reîntregita.

La Blaj, în Mica Roma, centrul spiritual al Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice, în cadrul Sfintei Liturghii de pe Campia Libertatii din 2 iunie 2019 pontificata de Sfantul Parinte Papa Francisc, va avea loc Beatificarea celor sapte Episcopi Romani Greco-Catolici care au murit ca martiri în perioada comunista, al caror proces de beatificare s-a terminat.

În ziua de 19 martie 2019 am avut o mare bucurie cand Sfantul Parinte Papa Francisc a semnat decretul de recunoastere a martiriului Episcopilor greco-catolici romani.

Acestia sunt:

  • Episcopul Vasile Aftenie, ucis la Ministerul de Interne în Bucuresti;
  • Episcopul Ioan Suciu, mort în închisoare la Sighet;
  • Episcopul Tit Liviu Chinezu, mort în închisoare la Sighet;
  • Episcopul Valeriu Traian Frentiu, mort în închisoare la Sighet;
  • Episcopul Ioan Balan, mort în detentie la Ciorogarla;
  • Episcopul Alexandru Rusu, mort la închisoarea din Gherla;
  • Cardinalul Iuliu Hossu, mort în detentie la Caldarusani.

Iata, iubiti credinciosi, cateva locuri de pelerinaj din Romania, unde ne putem reculege si a ne ruga. De asemenea avem martiri în Biserica Romano-Catolica din Romania, beatificati deja: Episcopul Anton Durcovici de la Iasi, Episcopul Scheffler Ioan de la Satu-Mare, Episcopul Bogdanffy Szilard de la Oradea, Monseniorul Vladimir Ghika de la Bucuresti.

Toti acestia si alte milioane si milioane de crestini, fara nici un compromis L-au marturisit pe Cristos mort si au crezut în Învierea sa.

Aducem multumiri Bunului Dumnezeu pentru constanta marturisire în credinta în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu si pentru noii martiri ai Bisericii Romane Unite.

În încheierea acestei scrisori pastorale dorim ca Învierea Domnului nostru Isus Cristos sa fie pentru toti crestinii prilej de bucurie, mangaiere si speranta.

Sa ne bucuram si noi, împreuna cu Biserica, în aceasta luminata zi a Învierii Domnului, asa cum ne îndeamna ea prin frumoasele cantari din Catavasiile Învierii.

Sarbatori fericite!

Cristos a înviat!

Lugoj, Sfintele Pasti                                          Alexandru Mesian
   28 aprilie 2019                                                 Episcop de Lugoj

   

Data la Resedinta Noastra Episcopala din Lugoj, la praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2019