Costume populare svabesti intr-o expozitie la muzeul din Lugoj

09 August 2019
Lugoj Info.ro -Costume populare svabesti intr-o expozitie la muzeul din Lugoj foto : Opinia Timisoarei (www.opiniatimisoarei.ro)

Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj invita lugojenii la o noua expozitie interesanta.

Institutia de cultura lugojeana în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, organizeaza joi, 15 august 2019, începand cu orele 19.00, la sediul muzeului, vernisajul expozitiei ”Spiritualitatea traditionala germana din Banat - costume populare svabesti”, în ideea de-a ilustra, prin port, povestea multiculturalitatii si interculturalitatii banatene în general, a celei lugojene în mod special.

 “Prilejuita de Ruga orasului nostru, manifestarea este inedita prin prisma obiectelor extrem de valoroase ce vor putea fi admirate pentru prima data la Lugoj, exponatele apartinand  în exclusivitate minunatei colectii a d-nei prof. Edith Singer (membru fondator si coordonator al ansamblului folcloric german „Banater Rosmarein” din Timisoara, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Timisoara, referent cultural al Fundatiei Adam Müller Guttenbrunn). Astfel, vizitatorii vor putea descoperi în vitrinele noastre expozitionale piese vestimentare unice ale portului traditional al svabilor banateni de la sfarsit de secol XIX si început de secol XX, dar si din perioada interbelica, aflate într-o impecabila stare de conservare: costume de mireasa, de tanara fata, costume de sarbatoare pentru femei si barbati, dar si podoabe de cap sau fotografii de epoca, toate  redand cu fidelitate spiritul si traditiile germanilor din satele Banatului de campie, deal si munte (jud. Timis, jud. Caras-Severin, jud. Arad).”, a anuntat Daciana Vuia, managerul muzeului.

Existenta etniei germane în Banat, mai exact a svabilor banateni, este  documentata începand cu prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cand împaratul Carol al VI-lea trimite primul val de colonisti din sudul Germaniei si din Austria pentru a popula si apara granitele Imperiului Habsburgic proaspat largit. Plecand definitiv din patria mama, colonistii  au adus cu ei nu doar spiritul, traditiile si mentalitatea locurilor natale, ci si portul popular traditional, ca simbol identitar al acestei etnii.

Expuse în premiera la Lugoj, adunate si pastrate cu grija de prof. Edith Singer, costumele acestei uimitoare si unice colectii etnografice - simbol al patrimoniului cultural al germanilor din Banat-  vor putea fi admirate, în perioada 15 august - 15 septembrie 2019, la  Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj.