Eufonia Festival 2019 ajunge la Lugoj. Este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica clasica din Romania

11 Septembrie 2019

Eufonia Festival propune, în intervalul 16 septembrie - 4 octombrie, peste 30 de evenimente, incluzand recitaluri, concerte educationale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni si, în premiera, interventii de terapie prin muzica. 

Sunetul muzicii clasice se va auzi in 13 orase si comune, dar si la Lugoj, programul complex al acestei editii plasand Eufonia ca fiind unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica clasica din Romania.

Eufonia Festival este nascut din dorinta Asociatiei Tribul Artistic de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, prin includerea muzicii clasice de camera în circuitul cultural regional. „Anul acesta ne-am îndreptat atentia spre initierea mai multor activitati muzicale care vor duce, credem noi, festivalul mai aproape de comunitatile din vestul Romaniei. Aceasta editie propune peste 30 de evenimente, peste 30 de experiente muzicale inedite!”, Vlad Popescu – director artistic Eufonia.

Cea de-a doua editie a festivalului de muzica clasica de camera Eufonia propune publicului larg concerte exceptionale cu 15 artisti de renume international, care vor sustine si ateliere de maiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioara), Gareth Lubbe (viola), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sindrestean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihailescu (pian), Abel Tomas (muzica de camera), Furiant Quartet (muzica de camera), Stefan Hempel (orchestra de camera), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artisti). Sub conducerea renumitului violonist german, Stefan Hempel, Eufonia Chamber Orchestra va sustine doua concerte importante: primul se va desfasura la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Arte „Ion Vidu” inaugurata în urma cu 50 ani; cel de-al doilea eveniment este unul de strangere de fonduri pentru Baile Herculane realizat în colaborare cu Asociatia Locus care lupta pentru salvarea patrimoniului arhitectural al acestei renumite statiuni.

Un alt eveniment de referinta din programul acestei editii are loc la Sighetu Marmatiei- concertul sustinut de Furiant Quartet este dedicat victimelor comunismului, marcand trecerea a 30 de ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989, fiind organizat în incinta fostei închisori comuniste, azi devenita Memorialul Sighet.

 

Concerte educationale interactive dedicate copiilor

 

Seria concertelor educationale „The sound of classics- Sunetul muzicii clasice”, sustinute în zona de vest a Romaniei si dedicate copiilor din clasele primare, urmareste dezvoltarea culturala în spatii precum Jimbolia, Lugoj, Ciacova, Urseni, Mosnita Noua, Caransebes, Resita. Cele 10 concerte educationale sunt un mijloc de implicare activa în educatia cultural-muzicala a tinerei generatii, Eufonia sustinand anual concerte interactive dedicate publicului tanar.

 

Conferinta de Muzicoterapie în premiera la Timisoara

Eufonia este primul festival din Romania care integreaza muzicoterapia în programul sau sub forma conferintei de muzicoterapie organizata de catre Asociatia Tribul Artistic alaturi de Angelica Postu, fondatoarea Asociatiei Romane de Muzicoterapie – primul institut roman pentru muzicoterapie si specialista Spitalul „Charite” din Berlin. În cadrul acestei conferinte, Angelica Postu va aborda bazele muzicoterapiei, un domeniu înca neexplorat în Romania, apoi, timp de o saptamana, va lucra în judetul Timis cu copii cu afectiuni grave si cu familiile acestora. Intrarea este libera.

PROGRAM

18 septembrie 10:00 / Concert educational la Caminul Cultural, Beregsau Mare

18 septembrie 12:00 / Concert educational Caminul Cultural, Sacalaz

18 septembrie 19:00 / Concert „The Sound of Classics” la Sala Baroca, Muzeul de Arta Timisoara

19 septembrie 09:15 / Concert educational la Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni”, Ciacova

19 septembrie 11:15 / Concert educational la Caminul Cultural, Sag

19 septembrie 16:00 / Concert de muzica clasica de camera la Penitenciarul Timisoara

19 septembrie 19:00 / Concert „The Sound of Classics” la Sala Orpheum, Facultatea de Muzica si Teatru

20 septembrie 19:00 / Concert cu participantii la masterclass-urile Eufonia 2019 la Biserica Mare, Jimbolia

21 septembrie 19:00 / Concert exceptional „The Sound of Classics” la Sala Capitol, Filarmonica „Banatul” Timisoara

22 septembrie 18:00 / Concert cu participantii la masterclass-ul de cvartet de coarde si vioara solo a artistului Abel Tomas la Basilica Maria Radna, Lipova

23 septembrie 18:00 / Conferinta Muzicoterapie la Sala Parohiei Ortodoxe Iosefin

24 septembrie 09:30 / Concert educational la Sala de Festivitati a Parohiei Ortodoxe, Mosnita Noua

24 septembrie 11:00 / Concert educational la Caminul Cultural, Urseni

25 septembrie 18:00 / Concert cu participantii la masterclass-ul de vioara solo si ansamblu a artistului Stefan Hempel la Sinagoga Lugoj

26 septembrie 10:00 / Concert educational la Liceul de Arte „Ion Vidu”, Sala „Mihai Perian”, Timisoara

26 septembrie 19:00 / „Eufonia Chamber Orchestra” - Concert Jubiliar dedicat Salii „Mihai Perian”, Liceul de Arte „Ion Vidu”, Timisoara

27 septembrie 20:00 / Concert „Eufonia Chamber Orchestra” la Casino Herculane, Baile Herculane

28 septembrie 20:30 / Concert în aer în cadrul evenimentului „Lumina Unirii” organizat de Asociatia 2021, Piata Unirii, Timisoara

29 septembrie 17:00 / Concert Furiant Quartet & Dinu Mihailescu (pian) la Sala Oglinzilor, Sibiu

30 septembrie 19:00 / Concert „The Sound of Classics” la Sala Mitropolit „Nicolae Corneanu”, Caransebes

1 octombrie 19:00 / Concert „The Sound of Classics” la Liceul de Arte „Sabin Pauta”, Resita

2 octombrie 09:30 / Concert educational la Liceul de Arte „Sabin Pauta”, Resita

2 octombrie 13:00 / Concert educational la Teatrul „Merlin” Timisoara

4 octombrie 10:00 / Concert educational la Colegiul National „Dragos Voda”, Sightu Marmatiei

4 octombrie 18:00 / Concert Furiant Quartet la Memorialul Sighet, Sighetu Marmatiei