Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Invitatie la muzeu. Piese din epoca romana in cadrul expozitiei “Urme de civilizatie provinciala romana în colectiile Muzeului din Lugoj”

15 Iunie 2020
Lugoj Info.ro - Piese din epoca romana in cadrul expozitiei “Urme de civilizatie provinciala romana în colectiile Muzeului din Lugoj”

Muzeul lugojean va asteapta saptamana viitoare la o noua expozitie.

Respect pt lugojeni

Expozitia temporara intitulata Urme de civilizatie provinciala romana în colectiile Muzeului din Lugoj reuneste cele mai reprezentative piese de epoca romana pastrate în depozitele de arheologie ale Muzeului ce provin din vechea colectie arheologica a Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj precum si din cercetarile de la Tibiscum (Jupa).

Viata religioasa si artistica, arhitectura civila, prezenta armatei si aspecte ale societatii civile din aceasta perioada sunt reprezentate prin altarele închinate divinitatilor romane, placile votive, basoreliefurile cu tematica religioasa, capitelurile din marmura ce provin de la diversele cladiri impunatoare, sculpturile în piatra, statuetele de teracota, obiectele de iluminat, obiectele de podoaba, obiecte de uz medical, etc. Faptul ca Dacia a fost printre ultimele provincii integrate Imperiului Roman, motivul principal al cuceririi fiind de natura militara, explica într-o mare masura prezenta masiva a armatei, prezenta ilustrata prin statuile ce reprezinta soldati romani si prin numeroasele stampile tegulare expuse care indica prezenta pe teritoriul provinciei a legiunilor, cohortelor si a altor trupe auxiliare ce formau armata romana. Caracterul cosmopolit al provinciei este sustinut prin numeroasele dedicatii pentru divinitati provenite din Orient, Africa sau Occident. Importanta stiintifica a pieselor expuse este deosebita, de-a lungul timpului, colectia de epoca romana a muzeului fiind studiata de reputati cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Wisconsis-Madison din S.U.A., Muzeul Banatului Montan din Resita si Muzeul Judetean din Caransebes.

Expozitia va putea fi vizitata în perioada 22 iunie – 31 iulie conform orarului institutiei, a anuntat arhg. dr. Razvan Ioan Pinca.