vineri, 29 martie 2024
20.9 C
Lugoj
spot_img

Traditiile sunt pastrate si prin intermediul internetului. Martisoare virtuale oferite lugojenilor de elevii Liceului Teoretic Iulia Hasdeu din Lugoj

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Expozitia a fost realizata in acest an de elevii claselor a V-a si a VIII-a de la Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“, coordonati de profesoara Sipos Ibolya – activitate realizata în cadrul parteneriatului educational dintre cele doua institutii.

“Cu semnificatii ancestrale si putere magica, martisorul, unul dintre cei mai cunoscuti vestitori ai primaverii, reprezinta  prin data celebrarii, dar si prin semnificatia celor doua fire bicolore – alb si rosu- un simbol  al renasterii universului.Traditia martisorului legata de protejarea existentei umane, se regaseste la nivelul gestului de a rasuci, în Ajunul sarbatorii, cele doua fire de lana, bumbac sau matase, pentru a confectiona tuturor membrilor familiei, cate un martisor. Odinioara, absolut toate categoriile de varsta îsi etalau cu bucurie martisorul, purtandu-l într-o maniera specifica. Element al patrimoniului cultural imaterial, Martisorul traditiei romanesti a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, în urma candidaturii unui dosar multinational coordonat de Romania si elaborat împreuna cu Bulgaria, Macedonia si Republica Moldova. Asadar, stravechea poveste a martisorului supravietuieste diverselor epoci, fiind preluata de contemporaneitatea ce-i atribuie o diversitate de forme – de la obiecte realizate din materiale reciclabile sau neconventionale, pana la martisorul virtual al acestor vremuri pandemice. Pentru ca fara martisoare nu vine nici primavara, invitam publicul lugojean sa admire creatiile originale  ale elevilor, în cadrul expozitiei postate pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj”, au anuntat reprezentantii muzeului lugojean.     

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII