Expozitie, simpozion si lansare de carte. Personalitati lugojene, implicate in realizarea Marii Uniri

18 Noiembrie 2021
Lugoj Info.ro -Personalitati lugojene implicate in realizarea Marii Uniri

Aniversarea a 103 ani de la Marea Unire este omagiata la Muzeul din Lugoj printr-o manifestare ce cuprinde: expozitie temporara, lansare de carte si simpozion.

Evenimentul, moderat de Daciana Vuia - directorul institutiei, va avea loc pe data de 23 noiembrie 2021, ora 17.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, fiind organizat în colaborare cu Societatea de Stiinte Istorice din Romania - filiala Lugoj si Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ Lugoj. 

Cu acest prilej, muzeografii Razvan Pinca si Oliviu Gaidos vor vernisa expozitia temporara intitulata „PERSONALITATI LUGOJENE IMPLICATE ÎN REALIZAREA MARII UNIRI”. „În vitrinele noastre expozitionale se regasesc documente din patrimoniul muzeului, manuscrise si fotografii de epoca, vechi publicatii locale, ilustrative pentru activitatea politica si culturala a personalitatilor istorice care au faurit Unirea la Lugoj: Coriolan si Caius Brediceanu, Valeriu Braniste, Ioan Vidu, George Dobrin. Evenimentele desfasurate în urma cu un secol în spatiul banatean sunt redate prin texte explicative.

Manifestarea va continua cu simpozionul prilejuit de lansarea volumului IX al anuarului „Restituiri Banatene”, volum editat de Societatea de Stiinte Istorice din Romania – filiala Lugoj.

Prezentarea volumului „Enciclopedia Banatului – istoriografia” - coordonator principal prof. dr. Dumitru Tomoni va fi sustinuta de prof. Horatiu Suciu.

Despre importanta ineditei aparitii editoriale  „O istorie a Lugojului pentru uzul tinerilor” – autor Horatiu Suciu, va sutine o alocutiune prof. dr. Dumitru Tomoni.

Corul elevilor de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, coordonat de prof. Ioan Gondoci si Flavius Seroni, va prezenta un scurt moment artistic de piese muzicale pe tema Marii Uniri.

Manifestarea va respecta toate normele sanitare în vigoare la data desfasurarii acesteia, a anuntat managerul muzeului, Daciana Vuia.