GYM PELE

Au vandut fara sa notifice autoritatile. Mai multi fosti proprietari de imobile istorice din Lugoj trebuie sa dea explicatii

03 Ianuarie 2022
Lugoj Info.ro -Mai multi fosti proprietari de imobile istorice din Lugoj trebuie sa dea explicatii

Mai multi fosti proprietari din Lugoj fac obiectul unei anchete dupa ce ar fi vandut imobile cu valoare istorica fara sa intrebe autoritatile daca isi exercita dreptul de preemtiune.

Situatia a fost sesizata luna trecuta dupa ce un proprietar a vrut sa vanda o locuinta in zona centrala si i s-au cerut mai multe documente prin care sa demonstreze ca Ministerul Culturii prin Directia Judeteana de Cultura Timis sau administratia locala a renuntat la dreptul de preemtiune. Suparat de faptul ca nu poate vinde rapid imobilul, proprietarul ar fi sustinut si probat ca unul dintre vecini ar fi procedat la fel si a vandut fara sa intrebe pe nimeni. Ancheta demarata in aceste zile trebuie sa scoata la lumina daca vanzarea a fost facuta legal. Mai multe vanzari de imobile din centrul Lugojului sunt acum verificate. Legea privind protejarea monumentelor istorice spune ca “proprietarul trebuie sa înstiinteze în scris directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetean, despre intentia de a înstraina monumentul istoric, în vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale, în conditiile legii”. Daca se constata ca legea a fost incalcata, persoanele gasite vinovate pot raspunde civil, administrativ, material, disciplinar, contraventional sau penal.