INCHIRIERE HALE LUGOJ

Noaptea muzeelor. Considerata artist fenomen, o lugojeanca expune la Ambasada Romaniei din Roma

11 Mai 2022
Lugoj Info.ro - Considerata artist fenomen, o lugojeanca expune la Ambasada Romaniei din Roma foto: .facebook.com/luminita.taranu.7

Ambasada Romaniei în Italia a anuntat ca se alatura pentru prima data, evenimentului Noaptea Muzeelor de la Roma.

Manifestarea extinsa si la misiunile diplomatice acreditate în capitala Italiei, universitati si institutii italiene, organizata la initiativa Primariei din Roma are loc in seara zilei de 14 mai.

Cu aceasta ocazie, Ambasada Romaniei în Italia va gazdui expozitia artistei Luminita Taranu, intitulata „Metamorfoze/Metamorfosi”, care va putea fi admirata pe parcursul vizitei ghidate la sediul misiunii diplomatice.

Luminita Taranu, artist plastic, s-a nascut la Lugoj, Romania, în 1960. A absolvit Universitatea Nationala de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. Titlul echivalent i-a fost recunoscut de Accademia di Belle Arti din Bologna în 1993. În 1987 a obtinut Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru desen si gravura. Din 1987 traieste si lucreaza în Italia. A realizat numeroase expozitii personale si a participat la tot atatea expozitii de grup si colective în spatii publice si private, muzee si galerii în Italia si în strainatate. Lucrarile sale se afla în colectiile unor importante muzee italiene si în Romania. Activitatea si lucrarile sale au fost evaluate de importanti critici si istorici de arta italieni precum Giorgio Di Genova, Mario de Candia, Alberto Dambruoso, Simonetta Lux, Maurizio Vitiello, Barbara Martusciello, Arnaldo Romani Brizzi, Ivana D'Agostino, Cinzia Folcarelli, Federica Di Castro, Stefania Severi, dar si de critici de arta romani precum Grigore Arbore Popescu, Ionel Bota, Adrian Guta, au anuntat reprezentantii ambasadei.

Firul conducator al parcursului sau artistic este „metamorfoza”, care devine si metoda de lucru si de cercetare a transformarii conceptuale si structurale în forma grafica, picturala, de instalatii mega-obiectuale, digitale si performance. Pe langa premiile obtinute în Italia, în 2018 i-a fost conferit „Premiul de Excelenta” al Guvernului Romaniei „100 pentru Centenar” (10 personalitati romane în Italia), pentru activitatea artistica.

Ambasada poate fi vizitata, în mod gratuit, în intervalul 14.00 - 2.00 (ultima intrare la ora 1.00). Adresa: Via Nicolò Tartaglia, 40 - 00197 Roma.

Evenimentul la care Ambasada s-a asociat este organizat si promovat de Primaria Romei, Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali si Zètema Progetto Cultura.