GYM PELE

Intrarea este gratuita. Lugojul gazduieste o noua serie de spectacole

22 August 2022
Lugoj Info.ro - Lugojul gazduieste o noua serie de spectacole

Compania de dans Unfold Motion pune Timisul pe harta dansului contemporan.

Proiectul Dans Nomad ajuns la cea de-a treia editie, aduce dansul contemporan mai aproape de comunitatea din Lugoj. Zilnic între 1 si 4 septembrie 2022, în Lugoj vor avea loc ateliere de dans, teatru si film pentru copii si adolescenti, proiectii de film de dans, momente coregrafice acompaniate de muzica live în spatiul public, si un spectacol invitat din repertoriul Unfold Motion. În cadrul atelierelor de teatru-dans, tinerii sunt invitati sa experimenteze comunicarea folosindu-si corpul într-un mod creativ si intuitiv, în timp ce atelierele de film promit exersarea limbajului audio-vizual, dezvaluie modul în care imaginile transmit emotii si se încheie cu elaborarea unui scurt-metraj de dans, realizat chiar de participanti. 

Proiectul Dans Nomad îsi propune sa exploreze realitatea sociala si cotidiana din Lugoj si sa le ofere lugojenilor, în cele patru zile, reprezentatii de dans în real time composition cu muzica live, realizate de artistii nomazi, inspirate din viata urbana lugojeana.

”Ceea ce mi-am propus, înca de la început, prin acest proiect a fost adresarea catre comunitati care nu au în mod constant (sau deloc) acces la întalnirea cu dansul contemporan dar care s-ar putea bucura din plin de o reprezentatie de dans acolo unde nu s-ar astepta, în strada. ”Dans Nomad” aduce împreuna, la fiecare editie, artisti curajosi, puternici sau suficient de curiosi si dispusi sa se cunoasca pe ei însisi într-un mod care îi aduce mai aproape de oamenii pentru care se pregatesc/ învata sa creeze. În Universitatile de arta nu înveti ce poti învata într-o editie de ”Dans Nomad”. Iar unul dintre lucrurile importante pe care le învatam în ”Dans Nomad” este sa iesim din bula noastra si sa ne deschidem catre oameni (indiferent de experienta acestora cu diferite forme de expresie artistica), sa comunicam cu ei prin cuvinte dar mai ales dincolo de ele. Iar ceea ce conteaza în final este sa reusim sub o forma sau alta sa coloram rutina spectatorilor.” Maria Beatrice Tudor – initiatoarea programului Dans Nomad, coregrafa la Asociatia Unfold Motion.

Atelierele vor avea loc la Centrul de Tineret Lugoj de pe strada Bucegi nr 21, iar proiectia si reprezentatiile de dans contemporan vor avea loc în diferite parcuri si spatii din Lugoj, precum Parcul George Enescu, Parcul Strandului, Platoul Casei de Cultura a Sindicatelor sau la teatrul Traian Grozavescu. Mai multe despre ateliere, cat si programul complet se gasesc aici. Accesul la ateliere este gratuit, pe baza de rezervare, în limita  locurilor disponibile. Înscrierile se fac pe pagina de Facebook Unfold Motion sau pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Proiectul Dans Nomad doreste sa contribuie la cresterea vizibilitatii dansului contemporan si formarea de public nou în randul comunitatilor din Romania. Dans Nomad editia 2022 se desfasoara pe toata durata lunii septembrie si aduce dansul contemporan în 3 localitati din judetul Timis: Lugoj, Jimbolia si Dumbravita.

”Programul cultural se afla la a 3-a editie si pentru prima data sub umbrela Asociatiei Unfold Motion. Sunt bucuroasa deoarece  acesta se aliniaza obiectivelor pe care asociatia le are în raport cu publicul si cu amploarea pe care ne dorim ca dansul contemporan sa o aiba aici, în vestul tarii.” Lavinia Urcan, presedinta Asociatiei Unfold Motion.

Unfold Motion este prima organizatie de dans contemporan din Timisoara. De la înfiintarea sa în 2013 de catre Lavinia Urcan, coregraf si director artistic si mai apoi, prin alaturarea coregrafei asociate Beatrice Tudor, în anul 2019, asociatia se implica activ, prin proiectele sale, în peisajul cultural din Timisoara si din Romania si este un reper al sectorului coregrafic romanesc. 

Proiectul ”Dans Nomad” face parte din Programul Cultural ”Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.