duminică, 14 aprilie 2024
11.9 C
Lugoj
spot_img

Cum funcționează senzorii de parcare pentru mașini?

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Dar senzorii de mașină pot elimina toate presupunerile și îndoielile din timpul parcării. Aceștia permit oricărui șofer să parcheze perfect de fiecare dată și chiar și în cele mai înguste spații. Așadar, pentru mulți șoferi, în special pentru șoferii noi, acești senzori de parcare sunt o mană cerească. Dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează acești senzori de parcare? Haideți să aruncăm o privire.

Ce sunt senzorii de parcare pentru mașini?

Diferiți producători dau nume diferite senzorilor de mers înapoi, cum ar fi Park Assist și EPS (Electronic Parking System). Dar acestea sunt doar nume diferite pentru ceea ce este, în esență, același lucru. În realitate, există doar două tipuri diferite de senzori de parcare: ultrasonici sau electromagnetici.

Cum funcționează senzorii de parcare?

În funcție de mașina dumneavoastră, senzorii vor fi fie ultrasonici, fie electromagnetici. Ambii senzori de parcare funcționează într-un mod similar, emițând fie unde ultrasonice, fie electromagnetice și monitorizând dacă undele ricoșează în orice obiect din spatele dumneavoastră și vă avertizează cu un semnal sonor.

Senzori de parcare cu ultrasunete

Senzorii cu ultrasunete funcționează prin emiterea de unde ultrasonice în zona din spatele mașinii dumneavoastră. Dacă există ceva în spatele mașinii dumneavoastră, undele vor ricoșa în obiectul respectiv și se vor întoarce spre mașina dumneavoastră. Computerul mașinii dvs. va analiza aceste unde.

Acesta va calcula distanța la care se află obiectul din spatele mașinii dumneavoastră pe baza vitezei cu care unda s-a întors la senzor. Cu cât unda se întoarce mai repede, cu atât obiectul este mai aproape de mașina dumneavoastră. Calculatorul va emite un semnal sonor de avertizare, de obicei un bip. Și cu cât semnalul sonor este mai rapid, cu atât mai aproape sunteți de obiectul din spatele dumneavoastră.

Senzori de parcare cu reverberație electromagnetică

Senzorii electromagnetici funcționează într-un mod similar. Dar, în loc să emită unde ultrasonice, aceștia emit unde electromagnetice într-un arc de cerc în spatele mașinii dumneavoastră. Dacă ceva perturbă acest câmp electromagnetic din spatele mașinii dumneavoastră, computerul mașinii va putea determina cât de mare și cât de aproape este obiectul din spatele dumneavoastră. Din nou, computerul va emite un sunet de avertizare care va deveni mai intens cu cât vă apropiați mai mult de obiect.

Unele mașini au senzori de parcare mai avansați care funcționează cu ajutorul unor camere de luat vederi. Veți vedea pe tabloul de bord o imagine în timp real a zonei din spatele mașinii, pe care o puteți folosi pentru a intra sau ieși cu spatele din spații și alei.

Potențiale probleme cu senzori de parcare

Deși senzorii facilitează fără îndoială mersul înapoi, aceștia nu sunt complet fiabili.

Atât senzorii cu ultrasunete, cât și senzorii electromagnetici pot întâmpina dificultăți în detectarea obiectelor mai mici, iar unele sisteme ar putea avea probleme cu obiectele în mișcare. De asemenea, senzorii înșiși se pot deteriora sau murdări, ceea ce îi poate face mai puțin eficienți în detectarea obstacolelor din spatele dumneavoastră. Acest lucru este mai puțin problematic în cazul senzorilor electromagnetici, deoarece aceștia sunt de obicei localizați în bara de protecție a mașinii, în timp ce senzorii cu ultrasunete sunt în general montați în exteriorul mașinii.

În mod similar, dacă camera de luat vederi din spate se deteriorează sau se murdărește – sau chiar dacă pur și simplu plouă abundent – atunci s-ar putea să nu aveți o vedere foarte bună a zonei din spatele dumneavoastră.

Din cauza acestor probleme potențiale, nu ar trebui să luați niciodată senzorii ca fiind de la sine înțeleși. Nu vă bazați în totalitate pe ei. Folosiți-vă ochii, bunul simț și, de asemenea, judecata. Iar dacă vă este foarte greu să intrați sau să ieșiți cu spatele dintr-un spațiu, dacă este posibil să faceți acest lucru, rugați pe cineva să vă ajute să dați cu spatele.

În cele din urmă, dacă sunteți implicat vreodată într-o coliziune în timp ce parcați, asigurarea auto completă vă poate acoperi toate daunele. În acest fel, o poliță de asigurare auto vă poate oferi chiar mai multă liniște decât un senzor de mers înapoi.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

S-a închis pescuitul. Bălțile private rămân singura alternativă

Începând de marți, pescuitul recreativ, sportiv, dar și în...

Bichonul lui Nica a plecat. Liberalii își recâștigă organizația după ani de zile în care au fost umiliți de Nica

Liberalii lugojeni și-au recâștigat organizația după ani de zile...