Din fericire, nu suntem nevoiți să folosim Internet Explorer, alte browsere dovedindu-se mai eficiente, dar există și alte elemente care ne fac parcursul www mai lin și mai plăcut. Acestea țin în primul rând de design, iar cei care știu cum să facă totul să meargă ca pe roate se numesc UX designeri. Ei știu cel mai bine ce și cum va fi mai user-friendly, dar și noi putem spune, chiar și cu ochii închiși, că meniul, compoziția și… existența imaginilor contează. De la cărțile de colorat, până la un portal online care conține informații sau știri de top, imaginea pare că nu și-a pierdut deloc din importanță.
Pentru toți descoperitorii de site-uri web, meniul este locul în care văd ce tip de informații oferă acestea. Când cineva găsește un site web printr-un motor de căutare, indiferent dacă a fost introdus în pagina principală sau într-o pagină internă, va vizualiza totul prin prisma meniului principal de navigare, pentru a determina ce opțiuni prețioase sunt oferite. De aceea, limba din meniu ar trebui să fie clară, concisă și intuitivă. Meniul de navigare al unui website ar trebui să fie atrăgător, dar nu misterios, să includă principalele categorii mari și să joace cumva rolul unui flipchart, având cuvinte clare și, preferabil, nicio abreviere. Pe lângă meniul mare, există și meniul personal, care apare pentru un utilizator odată ce își creează un cont sau un profil. Acesta este de o importanță și mai mare, deoarece experiența de navigare depinde de buna optimizare. Fiecare utilizator dorește să aibă totul cât mai simplificat în ziua de azi, să economisească timp și să se bucure de ceea ce vede pe ecran. Poate de aceea Netflix a devenit atât de popular în ultimii ani, pentru că permite tuturor să se întoarcă de unde au plecat, în mai puțin de cinci click-uri. Fiecare site care oferă conținut video ar trebui măcar să se apropie de această facilitate, deoarece anticiparea afișării de conținut vizual generează cea mai multă nerăbdare. Foarte important este sa ai si un meniu personal, ușor de organizat. Un portal online care oferă bonusuri, cum ar fi rotiri gratuite sau testări gratuite pentru un anumit număr de zile și pe diferite niveluri, ar trebui să ofere opțiunea de a salva toate acestea „pentru mai târziu”. Primirea unui bonus nu înseamnă că utilizatorii doresc să-l cheltuiască imediat și, de aceea, ar trebui să li se ofere opțiunea de a relua un bonus întrerupt oricând, până la data expirării. Meniul perfect prezintă acest tip de informații cât mai simplu posibil. Nimeni nu își dorește să petreacă mult timp până să o scoată la capăt cu explicația, iar toată lumea ajunge să arunce o privire peste meniu pentru că trebuie, nu pentru că acolo ar vrea să zăbovească cel mai mult. Doar trecând peste acest prag, acțiunea începe.
Și ca interesul să rămână aprins după ce începe navigarea mai avansată, e nevoie de compoziție. Aceasta nu reprezintă doar atuul fotografilor sau al pictorilor, ci și al acelora din spatele unui website. Totul e creat în așa fel încât să direcționeze ochiul exact acolo unde există informație de oferit și de primit, iar asta se poate face prin butoanele și formatele care ar trebui să funcționeze rapid și să fie totodată intuitive. Navigarea ușoară se situează pe primul loc în ceea ce privește satisfacția utilizatorilor. Pe toți ne atrage un design interesant, dar în spatele său ar trebui să se afle ceva deja încercat și care a funcționat. Confortul pare să fie cu mai mult vino-ncoa decât design-ul.
Și, nu în ultimul rând, imaginile contează pentru că ne amintim mai mult din ceea ce vedem, decât din conținutul citit, cam într-un raport de 80% – 20%. Și mulți dintre noi învățăm vizual mult mai bine. Când vine vorba de website-uri, imaginile contează pentru că ne transmit mesaje complexe într-o clipă. Privind, de exemplu, imaginea unei camere de hotel, ne putem da seama dacă decorul și facilitățile reprezintă ceea ce ne dorim, fără a fi nevoie să trecem prin toată descrierea. Prin urmare, nu ne dorim niște simple imagini, ci imagini relevante, care ne îmbunătățesc experiența, transmițând un mesaj contextual. Cele mai bune imagini atrag atenția și, în aceeași măsură, sunt și instrumente informaționale.