joi, 18 aprilie 2024
7.9 C
Lugoj
spot_img

Doua saptamani pana la vacanta. Care sunt conditiile privind calatoriile minorilor in strainatate

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Au mai ramas doua saptamani, pana cand elevii intra in vacanta.

Politistii de Frontiera fac noi recomandari parintilor care doresc sa calatoreasca cu minori in afara granitelor tarii, pentru evitarea unor situatii neplacute. Anul trecut, politistii de frontiera au fost nevoiti sa intrerupa calatoria a peste 5.300 cetateni romani minori, ca urmare a faptului ca parintii ori insotitorii nu detineau documentele necesare pentru a calatori in afara tarii, in conditii legale. Numarul este de doua ori mai mare decat in anul 2021.

“Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cetatenii romani minori pot iesi din tara in baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor. Astfel, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori in urmatoarele cazuri:

a) in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;

b) in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parintesau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

In cazul parintilor divortati care exercita in comun autoritatea parinteasca, parintele insotitor trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte, cu privire la iesirea din tara.

c) in situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie:

– a ambilor parinti,

– a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva,

– a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.”, anunta politistii.

Insotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si certificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane, in conditiile legii.

Acordul parintelui/parintilor/reprezentantului legal pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre un minor este materializat intr-o declaratie notariala, care are forma si continutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul institutiei https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.

Valabilitatea declaratiei date de catre parinte/parinti/reprezentantul legal pentru iesirea din Romania a unui cetatean roman minor poate fi de maximum 3 ani, iar din continutul ei se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei, precum  si conditia indicarii exprese a statului/statelor de destinatie.

De asemenea, in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania. Dovada domiciliului sau resedintei in strainatate a minorului se face cu documente in acest sens, dupa caz: pasaportul minorului, permisul de rezidenta, adeverinte care atesta rezidenta etc.

In anul 2022, politistii de frontiera au intrerupt calatoria a aproximativ 5.300 cetateni romani minori ca urmare a faptului ca parintii/insotitorii nu detineau documentele necesare pentru a calatori impreuna cu minorul in conditii legale. De asemenea, de la inceputul acestui an, peste 800 de cetateni romani minori s-au aflat intr-una din situatiile de mai jos:

  • nu posedau documente de calatorie valabile;
  • parintele insotitor nu avea acordul celuilalt parinte prin procura notariala;
  • insotitorii minorilor, altii decat parintii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Informatii privind calatoria in strainatate sunt disponibile pe site-ul https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Бетвиннер Зеркало Betwinner Зеркало

Обзор Сайта Betwinner Менеджеры общаются с клиентами на русском языке....