vineri, 4 octombrie 2024
15.9 C
Lugoj
spot_img

„Ecoul Sinagogilor” la final. Aproape o mie de persoane au participat la spectacolele care au dat viata sinagogilor din vestul tarii

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Asociatia Pantograf a incheiat de curand proiectul „Ecoul Sinagogilor”, care constituie o noua etapa dintr-un demers de lunga durata de punere in valoare a patrimoniului cultural evreiesc din Vestul Romaniei.

Peste 900 de persoane au trait cu emotie premiera absoluta a suitei de muzica pentru cvartet de coarde si voce masculina, compusa de Alexander Balanescu, in stransa colaborare cu prim-cantorul cultului mozaic, Emanuel Pusztai. Suita comisionata lui Alexander Balanescu si-a atins pe deplin scopul: a apropiat publicul de frumusetea sinagogilor din Resita, Caransebes, Lugoj, Timisoara si Arad; a constientizat comunitatea de nevoia imperativa de a conserva patrimoniului construit si de a cunoaste si proteja memoria comunitatii evreiesti; a contribuit la (re)descoperirea bogatiei repertoriului laic si religios, askenaz si sefard, al muzicii comunitatilor evreiesti. Intr-un context din ce in ce mai grav, muzica ramane un canal privilegiat, prin care putem comunica valorile care ne definesc umanitatea. Acest al patrulea proiect realizat de Asociatia Pantograf in jurul sinagogilor din Banat si Crisana este inca un pas concret inspre punerea in practica a viziunii Asociatiei: crearea unei rute culturale a patrimoniului evreiesc din Banat si Crisana care sa fie racordata la rutele europene gestionate de Asociatia pentru Promovarea si Prezervarea Patrimoniului Evreiesc European (AEPJ) si acreditate de Consiliul Europei.

“Asociatia Pantograf a intampinat cu bucurie vestea ca Primaria Municipiului Timisoara a luat in concesiune, de la Comunitatea Evreilor din Timisoara, pentru 49 de ani, Sinagoga Noua din Fabric si ca urmeaza sa faca primii pasi concreti spre punerea ei in siguranta si transformarea acesteia intr-un centru cultural. Sinagoga Noua din Fabric a fost, si in 2021 si in 2023, in centrul unor campanii de constientizare derulate de Asociatia Pantograf, prin care si-a propus sa contribuie la o mai buna intelegere a mizelor restaurarii acestui locas de cult.

Asociatia va continua sa sustina orice demers care-si propune sa puna in dialog patrimoniul material si imaterial, in speranta ca in centrul viitoarelor activitati din Sinagoga Noua din Fabric, se va afla memoria comunitatii care a animat-o odinioara. Aceasta initiativa a Asociatiei Pantograf nu ar fi prins radacini fara increderea si sprijinul acordat de presedintii comunitatilor evreiesti: dr. Luciana Friedmann, presedinta Comunitatii Evreilor din Timisoara; Ivan Eric Bloch, presedintele Comunitatii Evreilor din Lugoj alaturi de Florin Damian Schwartz, liderul comunitatii din Caransebes; Raoul Vizental, presedintele Comunitatii Evreilor din Arad si Ivan Schnabel, presedintele Comunitatii Evreilor din Resita.

Ii multumim directoarei Institutului Francez din Timisoara, Tilla Rudel, pentru sprijinul constant pentru initiativa noastra si directoarei Asociatiei Tarbut, Peninah Zilberman, pentru includerea manifestarilor noastre in seria de activitati organizate in Romania, cu ocazia Zilelor Europene ale Culturii Evreiesti. Anul acesta, Asociatia a beneficiat si de expertiza si consultanta Centrului International pentru Cultura din Cracovia, precum si de sprijinul Asociatiei Europene pentru Promovarea si Prezervarea Patrimoniului Evreiesc European, gratie careia un delegat al Asociatiei a participat la incubatorul pentru rutele culturale europene ale patrimoniului evreiesc.”, au precizat organizatorii.

„Ecoul sinagogilor” face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii. Proiectul este inclus in programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) si in Romania de Tarbut Sighet Foundation (Fundatia Tarbut), co-finantat de Uniunea Europeana, sub patronajul UNESCO.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

„Împodobește, mamă, bradul!” Fuego a inclus Lugojul în turneul național „Împreună pentru Crăciun”

Unul dintre cei mai cunoscuți artiști români, Paul Surugiu,...

Elevii de la HasdEU la inaugurarea proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul din Timiș”

Proiectul cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting...

Cea de-a IV-a ediție a festivalului Orașul Jazz va avea loc în septembrie

Orașul Jazz revine în Lugoj pentru cea de-a IV-a...