vineri, 29 martie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Politistii pot emite ordinul de protectie provizoriu

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

De la 28 decembrie 2018, politistii care intervin la  cazuri de violenta domestica pot emite, dupa analizarea situatiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încat victima nu va mai fi nevoita sa astepte unul încuviintat de judecator. Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care, în exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa în pericol printr-un act de violenta domestica, în scopul diminuarii acestui risc. 

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislatia privind violenta domestica a fost modificata si completata (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementata modalitatea de interventie a politistilor în cazurile de violenta domestica si emiterea ordinului de protectie provizoriu de catre acestia. Astfel, la sfarsitul anului trecut, a fost aprobat si publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne si al ministrului muncii si justitiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti.

 Ordinul stabileste procedura de interventie a politistilor, de cooperare cu celelalte institutii cu atributii în prevenirea si combaterea violentei domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului si procedura de emitere a ordinului de protectie provizoriu, precum si cea de punere în executare a acestuia.

Interventiile politistilor la cazurile de violenta domestica se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizarilor primite prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unitatilor de politie de catre persoanele implicate în actele de violenta domestica, de catre persoanele care au asistat la producerea actelor de violenta domestica sau de catre alte persoane.

 În cadrul interventiilor, politistii pot lua masuri pentru separarea victimei de agresor si pot realiza orice alte demersuri necesare eliminarii riscurilor imediate. Ei observa si adreseaza întrebari cu privire la starea fizica a persoanelor implicate si, daca se impune, solicita interventia echipelor medicale. Informeaza atat victima, cat si agresorul, cu privire la drepturile si obligatiile lor si masurile ce vor fi dispuse în urma evaluarii situatiei de fapt.

 De asemenea, sesizeaza structurile specializate ale Politiei Romane sau ale altor institutii în situatia în care, în urma verificarii sesizarii, sunt constatate si alte fapte incriminate, obtinand probe, dupa caz.

Ordinul prevede si modul în care politistii trebuie sa actioneze în situatii speciale, spre exemplu în cazul evacuarii agresorului din imobil.

Cu ocazia interventiei, în vederea stabilirii existentei unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea persoanelor sa fie pusa în pericol printr-un act de violenta domestica, politistii evalueaza situatia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebari. Pe baza raspunsurilor, se stabileste daca exista realmente riscul ca viata sau integritatea fizica a victimei sa fie pusa în pericol.

Primele sapte întrebari se refera la situatii de o gravitate mai ridicata. Astfel, printre altele, victima va trebui sa raspunda la urmatoarele întrebari: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodata sa va ucida?”, „A folosit vreodata arme sau obiecte care sa va raneasca?” sau „În urma acestui incident ati suferit leziuni? Echimoze, Excoriatii, Plagi taiate/întepate/împuscate, Arsuri, Mutilari, Altele?”.

Daca la doua din primele sapte întrebari raspunsul este afirmativ, politistul va încadra situatia ca avand un „risc iminent pentru victima” si va putea emite ordinul de protectie provizoriu.

În situatia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indica existenta unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea victimei sa fie pusa în pericol, politistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protectie provizoriu. „Cu ocazia evacuarii temporare din locuinta, agresorului i se ofera timpul strict necesar pentru ca acesta sa îsi poata lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de stricta necesitate”.

Fata de agresor, politistul, prin ordinul de protectie provizoriu, poate dispune si alte obligatii sau interdictii, si anume: pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de învatamant a persoanei protejate sau, daca este cazul, predarea catre politie a armelor detinute de acesta.

Avand în vedere modificarile si completarile aduse legislatiei, precum si introducerea unor elemente de noutate în activitatea desfasurata de politie, în luna noiembrie a anului trecut, echipe de specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (Directia de Ordine Publica si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii) au organizat o serie de sesiuni de pregatire a politistilor.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII