GYM PELE

Probe de saliva la controalele facute de politisti. La Lugoj se foloseste tot mai des Drug Testul

22 Iulie 2019
Lugoj Info.ro -Probe de saliva la controalele facute de politisti

Politistii lugojeni nu folosesc doar alcooltestul in timpul actiunilor pe care le fac pe raza municipiului Lugoj sau in zonele limitrofe.

De o perioada buna de timp, persoanele care au un comportament bizar sunt rugate sa dea si probe de saliva. Politistii rutieri au în dotare un aparat DRUG TEST, cu ajutorul caruia pot depista conducatorii auto care au consumat substante psihoactive. Consumul de astfel de substante influenteaza comportamentul conducatorilor de autovehicule, afecteaza capacitatea de a conduce, diminueaza reflexele, acestia nemaiputand fi stapani pe propriile miscari si evita obstacolele aparute în cale. Totodata, conducatorul unui vehicul care a consumat substante psihoactive poate deveni agresiv, trecand foarte usor de la o stare calma la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinte deosebit de grave. Testarea cu Drug Test se face din probe de saliva, acesta putand detecta 6 tipuri de droguri. Daca la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusa la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanta psihoactiva. La testarea cu Drug Test nu este relevanta concentratia, iar Codul Penal sanctioneaza cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda persoana aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere. 

Pentru conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, Codul Penal prevede urmatoarele:

Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante :

   Art. 336. -   (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sange se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. 

   (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere. 

   (3) Daca persoana aflata în una dintre situatiile prevazute în alin. (1) si alin. (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla în procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.