Perchezitii DNA la Chizatau si Rachita dupa un flagrant. Un sef din DGASPC Timis a fost retinut

09 Noiembrie 2020
Lugoj Info.ro -Perchezitii DNA la Chizatau si Rachita dupa un flagrant

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, începand cu data de 9 noiembrie 2020, a suspectului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, sef Serviciu în cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P) Timis, pentru comiterea infractiunii de luare de mita în forma continuata.


În ordonanta procurorilor se arata ca, în cauza, exista suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2020, în exercitarea functiei de sef al Serviciului Evidenta Drepturi Persoane cu Dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P Timis, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins si primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mita, pentru a întocmi formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauza nefiind îndreptatite sa beneficieze de aceste drepturi.
Pe parcursul investigatiei au fost identificate pana în acest moment aproximativ 100 de persoane carora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoana, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obtinerea indemnizatiei de încadrare în grad de handicap.
Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totala de 1600 de euro si produse alimentare, reprezentand o parte din suma totala pe care ar fi trebuit sa o primeasca pentru întocmirea formalitatilor de încadrare în grad de handicap pentru doua persoane.
La data de 08 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior mentionat, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro si 1900 lei, pentru întocmirea formalitatilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judet, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.
De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat doua activitati de constatare a infractiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani si documente pentru a le remite susnumitului.
Obtinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusa anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judete si-au stabilit provizoriu resedinta în jud. Timis, pentru a putea obtine un astfel de certificat (ex. din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Bistrita Nasaud).
Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor sa obtina indemnizatii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar si alte facilitati conferite de lege, existand suspiciunea ca, pana în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.
De asemenea, a mai rezultat ca, începand cu luna martie 2020 (pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta) persoane care ar fi obtinut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primariile de domiciliu (din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Bistrita Nasaud) documentatia necesara si pentru obtinere de facilitati acordate pentru prevenirea si combaterea infectarii cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

În cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, complici ai suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta si persoanele ce urmareau sa obtina indemnizatii de încadrare în grad de handicap.

Facem precizarea ca efectuarea în continuare a urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situatie, sa înfranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

În cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Directiei de Operatiuni Speciale, IPJ Timis si Directiei Generale Anticoruptie.