Parabo Market Lugoj

Atentie la cumparaturile online ! A aparut metoda de inselaciune "OLX"

18 Decembrie 2020
Lugoj Info.ro -Atentie la cumparaturile online ! foto : Lugoj Info.ro (Arhiva)

A aparut o noua metoda de inselaciune !

Miruna International

Întrucat în perioada Sarbatorilor de iarna cumparaturile in mediul online înregistreaza cresteri, în vederea  evitarii comiterii unor infractiuni de înselaciune atragem atentia cetatenilor cu privire la accesarea anumitor site-uri precum si comunicarea datelor cardurilor bancare, atrage atentia IPJ Timis. Politistii sustin ca infractorii îsi actualizeaza modurile de operare, fapt pentru care ne dorim ca cetatenii sa fie informati pentru a nu deveni victime în prag de sarbatori.

Avand în vedere ca foarte multe persoane încarca anunturi pe platforma ”OLX”, prin care ofera la vanzare diverse produse, ocazie cu care îsi posteaza si un numar de telefon de contact, “cumparatorii” contacteaza vanzatorul pe numarul de telefon indicat, prin aplicatia ”WhatsApp” si pretind ca sunt interesati de cumpararea produsului din anunt.

Cu aceasta ocazie, asa-zisul cumparator poarta o scurta negociere referitoare la pretul produsului si îi comunica vanzatorului ca a platit pretul în avans, folosind sistemul de plata online olx.

Infractorul îi trimite vanzatorului diverse link-uri (exemplu: https://olx.3ds-payment.online, www.olx-ro-payment.site/payment, http://olx.ro-livrare.mobi), cerandu-i acestuia sa le acceseze pentru a intra în posesia banilor.

 În momentul în care vanzatorul acceseaza link-urile comunicate pentru a obtine banii pe produs, de fapt este condus într-o fereastra de plata, unde îi sunt solicitate datele cardului bancar si astfel, în loc sa primeasca banii, îi plateste sau face un transfer catre contul bancar dorit de catre „cumparator”.

Prin comunicarea datelor cardului bancar în acest mod, exista riscul ca asa-zisul cumparator sa poata utiliza ulterior sumele de bani aferente acestor carduri, astfel ca este indicat ca persoanele vatamate sa contacteze unitatea bancara emitenta a cardului bancar si sa solicite blocarea acestuia, sesizand ulterior organele de politie competente.