(VIDEO) La ancheta au participat si procurori din Germania. Perchezitii la o grupare care facea trafic de migranti in parcarile din zona Lugoj

05 Octombrie 2021
Lugoj Info.ro - Perchezitii la o grupare care facea trafic de migranti in parcarile din zona Lugoj

Aproape 20 de perchezitii au avut loc simultan, marti dimineata, in judetul Timis si in municipiul Bucuresti.

service-lugoj

Politistii de frontiera specializati în combaterea migratiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, împreuna cu politisti specializati în combaterea criminalitatii organizate din judetele Timis, Arad si Caras-Severin sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara au efectuat 19 perchezitii domiciliare în judetul Timis si municipiul Bucuresti în vederea destructurarii unei grupari infractionale banuite de trafic de migranti.

“Astfel, începand din luna iulie 2021 si pana la data de 30.09.2021 au fost identificati un numar de 24 de membri ai gruparii infractionale, dintre care doi cetateni iranieni, patru cetateni romani si 18 cetateni afgani, acestia punand bazele grupului infractional organizat cu scopul de a facilita trecerea ilegala a unor migranti de origine afgana. Grupurile de migranti, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei Romaniei cu Serbia, urcate în taximetre si conduse pe raza municipiului Timisoara, unde fie erau cazate în apartamente închiriate, fie debarcate în apropierea unor centre comerciale din Timisoara pentru a se adaposti. Din investigatiile preliminare efectuate, s-a stabilit ca persoanele implicate erau extrem de bine organizate, cu atributii precis delimitate.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca migrantii care reuseau sa achite pretul solicitat de organizatori, respectiv între 500-15.000 de euro de persoana, pentru operatiunile desfasurate strict pe teritoriul judetelor Timis, Arad, si Hunedoara, erau transportati de catre cetateni romani în maxim trei zile de la cazarea lor, într-una din parcarile amplasate pe autostrada A1, în apropierea localitatilor Ilia, Chizatau, Sustra, Giarmata, Sagu, Pecica si centura ocolitoare Lugoj, unde organizatorii se ocupau de identificarea autotrenurilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfa si destinatia, stabilind astfel daca respectivul autotren poate sau nu sa fie încarcat cu migranti.

Activitatea infractionala a fost structurata pe trei paliere:

  • Segmentul de finantare era asigurat de catre liderii gruparii care aveau rolul de a încasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranti care actioneaza pe filiera Turcia-Serbia, sume de bani care erau folosite pentru organizarea retelei pe teritoriul Romaniei. În acest sens, acestia se deplasau de la Bucuresti la Timisoara, achitand cheltuielile ocazionate de traficul de migranti, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcarilor) care efectuau activitatile de transfer si introducere în tiruri. La randul lor, organizatorii afgani ai parcarilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport catre soferii de taxi.
  • Segmentul de organizare a activitatilor infractionale în parcari, era asigurat de patru cetateni afgani, pentru fiecare parcare, ce initial actionau doar în parcarea alocata.
  • Segmentul de transport intern ce era asigurat de catre cetateni romani, soferi de taxi.

Membrii grupului infractional au derulat în mod continuu, începand din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranti, pana la acest moment, fiind identificate un numar de 53 de acte infractionale", au anuntat anchetatorii.

La audieri au fost aduse, în baza mandatelor de aducere, un numar de 27 de persoane. Produsul infractional total este estimat la valoarea de 500.000 de euro.

Actiunea a beneficiat de sprijinul Departamentului de Procuratura Publica Traunstein-Germania, fiind delegati patru politisti sa asiste la perchezitii si audieri, D.C.C.O Bucuresti, I.T.P.F Oradea, B.O.S Timisoara, D.O.S Bucuresti, I.P.J Timis, Gruparea Mobila de Jandarmi Timisoara.