GYM PELE

Au aparut primele plangeri! Noua metoda de inselaciune cu certificate verzi de vaccinare

06 Octombrie 2021
Lugoj Info.ro -Noua metoda de inselaciune cu certificate verzi de vaccinare

Politistii atrag atentia asupra unui nou mod de inselaciune.

În urma cercetarilor efectuate de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, a fost descoperit un nou tip de înselaciune, careia îi cad victime persoanele dornice de a obtine un astfel de certificat.

 “Din cercetari a reiesit ca persoane necunoscute creeaza pe aplicatiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce contin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. si posteaza anunturi de vanzare de certificate COVID-19. Amatorii de astfel de documente falsificate intra în discutii cu ofertantul prin conversatii scrise, private si transmit datele de identificare pentru completarea asa-zisului certificat, fiindu-le solicitata plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doza unica. Plata este solicitata în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plata sau în euro, prin aplicatia PayPal, fiind oferite instructiuni precise de plata si codul QR al portofelului electronic sau, dupa caz, adresa de e-mail a beneficiarului.”, au anuntat politistii.

Pentru a-i convinge pe cumparatori sa faca plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum si ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmand ca, daca nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o ora), se renunta la tranzactie. Dupa efectuarea platii, vanzatorul nu mai transmite nimic si blocheaza conversatiile cu solicitantul. Acest tip de înselaciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicatiile securizate de comunicare si de plata, precum si de reticenta persoanelor înselate de a sesiza faptele, întrucat acestea sunt de natura penala. Cercetarile sunt continuate în vederea identificarii persoanelor implicate si stabilirii întregii activitati infractionale. Politistii atrag atentia tuturor cetatenilor asupra acestui nou tip de înselaciune, de a nu deveni victima a acesteia, precum si asupra naturii penale a faptelor.