Arsuri solare, imbatranirea pielii, cancer de piele, insolatii.
Sunt doar cateva dintre efectele expunerii necontrolate la razele ultraviolete ale soarelui. Razele ultraviolete (UV) se impart in mai multe categorii, in functie de lungimea de unda. Cele care pot afecta corpul uman, si la care suntem expusi cel mai mult, sunt razele de tipul UVA si UVB. Razele UVA sunt intalnite cel mai adesea in saloanele de bronzat. Nu provoaca acea roseata a pielii, dar penetreaza tesutul, ajungand in profunzime, si pot deteriora AND-ul uman. Acest tip de raze pot duce la o imbatranire mai rapida a pielii si sunt asociate cu aparitia ridurilor. Se numara, insa, si printre factorii de risc in cazul cancerului de piele. Razele UVB, de inalta energie, sunt cele care “ard” pielea. Dau acea roseata ce poate fi vazuta in cazul expunerii indelungate la soare. Desi reprezinta doar 3 pana la 5 la suta dintre radiatiile UV, ele sunt cele care provoaca melanom, o afectiune oncologica sau cancer de piele.
“Cel mai des intalnite sunt arsurile solare. Nu putini sunt cei care, dupa o zi de stat la soare, se plang de inrosirea pielii, usturime la atingere si, in cazurile cele mai grave, chiar de durere la nivelul pielii. Toate acestea depind de durata expunerii, de intensitatea radiatiilor si, nu in ultimul rand, de tenul persoanei. Si in aceasta situatie, trebuie precizat ca pielea de culoare inchisa nu va “arde” la fel de usor ca cea de culoare deschisa, dar asta nu inseamna ca soarele nu duce, in cazul acestor persoane, la deteriorarea tegumentului si la arsuri, asta in situatia expunerii excesive. Oricum, indiferent de tonul pielii, este indicat sa purtam protectie solara. In acelasi timp, este important sa ne protejam de razele soarelui, chiar daca nu este deosebit de insorit afara. Chiar si in zilele innorate, pana la 90% dintre razele soarelui pot patrunde in piele. Deoarece nu simtim caldura la fel de mult, putem fi tentati sa nu ne acoperim sau sa nu utilizam protectie solara, ceea ce este complet gresit”, spune dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Modificarile genetice produse din cauza razelor UV la nivelul pielii duc, insa, nu de putine ori, la aparitia ridurilor si la ingrosarea pielii, ceea ce demonstreaza imbatranirea acesteia. Expunerea indelungata la razele soarelui nu afecteaza doar pielea, ci si ochii, poate produce insolatie, ce poate pune viata in pericol.
“Cea mai grava afectiune este cancerul de piele. Razele UV sunt un factor important de risc in producerea acestui tip de cancer. Si vorbim de melanom, de carcinom bazocelular si de cel cu celule scuamoase. Acest tip de boala oncologica se manifesta prin pete sau leziuni la nivelul pielii si, nu de putine ori, acestea sunt considerate ca fiind doar o alunita. De aceea, este necesara evaluarea alunitelor o data pe an sau mai des, daca exista istoric personal sau familial de cancer de piele. Mai mult, este necesara prezentarea la medicul dermatolog ori de cate ori observam alunite sau formatiuni si eruptii noi pe piele”, spune dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Recomandarile medicilor
Protectia UV adecvata este de departe cel mai important pas in orice rutina de ingrijire a pielii, pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul verii.
Pentru aceasta ar trebui utilizate solutii sau creme de protectie solara minim SPF 30, iar in cazul copiilor sau al persoanelor in varsta si al celor cu ten deschis la culoare, SPF 50.
Crema sau solutiile SPF ar trebui aplicate in fiecare zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse razelor solare (fata, gat, decolteu, urechi, maini si picioare).
Este important ca acestea sa se reaplice la fiecare doua ore sau mai devreme, daca intram in apa sau transpiram excesiv.
Este important sa nu ne expunem la soare vara in intervalul 10.00-16.00, pentru a evita arsurile solare.