Friteuza cu aer cald a revoluționat lumea gătitului în ultimii ani. Și pe bună dreptate! Friteuza cu aer cald este o modalitate sănătoasă și delicioasă de a reinventa prăjirea, fără a fi nevoie să scăldăm alimentele într-o baltă uriașă de ulei. În plus, acest aparat este mult mai versatil decât friteuza tradițională, ceea ce face ca o mulțime de feluri de mâncare să poată fi gătite sănătos, dar și mai rapid.
Friteuza cu aer cald funcționează mai mult ca un cuptor cu convecție. Sistemul său de ventilație permite ca o cantitate mare de aer cald să circule rapid, accelerând procesul de gătire. Mâncarea iese fragedă în interior și cu o textură crocantă plăcută la exterior, chiar dacă nu este scufundată în ulei.
Friteuza cu aer oferă o serie de avantaje chiar și față de cuptoarele tradiționale:
• Este o metodă de gătit mai sănătoasă.
• Este mai sigură.
• Produce mai puține mirosuri persistente în casă.
• Consumă mai puțină energie.
• Gătește alimentele foarte repede.
În funcție de model, friteuza cu aer cald oferă mai multe moduri de funcționare diferite. Puteți prăji alimente (Air fryer), le puteți coace ca într-un cuptor standard (Bake), puteți prăji carnea (Roast), etc.
Înainte de a cumpăra o friteuză cu aer cald, este important să vă identificați nevoile. Există atât de multe modele diferite pe piață încât poate fi dificil să faci o alegere. Orice ați alege, căutați calitatea. Un aparat din gama inferioară riscă să își deterioreze în scurt timp stratul antiaderent. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebită spațiului de depozitare disponibil.
Dacă friteuza cu aer cald pe care ați pus ochii are un mod de gătire la temperatură scăzută, îl puteți folosi chiar și pentru a pregăti fructe uscate. De exemplu, puteți face chipsuri de mere. Cum se prepară?
• Scoateți miezul de la un măr
• Tăiați mărul în felii subțiri
• Așezați feliile într-un singur strat în friteuza cu aer cald
• Se adaugă scorțișoară dacă se dorește
• Se gătește timp de 2 ore la 90 grade Fahrenheit
Oala sub presiune Tefal – ce putem găti la ea?
Majoritatea alimentelor pot fi preparate într-o oală sub presiune. Dar, în general, aceasta este folosită pentru preparatele care necesită un timp de gătire îndelungat folosind o metodă convențională, cum ar fi mâncărurile de fasole, tocănițele, supele, piureul de cartofi, puiul întreg sau bulionul.
Cum funcționează oala sub presiune Tefal? Recipientul sigilat ermetic permite gătitul la presiune ridicată. Atunci când o cratiță este încălzită, lichidul din interior fierbe și se transformă în abur. Dacă acest abur este prins într-un recipient închis ermetic, presiunea se acumulează. Această presiune gătește alimentele prin transferul energiei termice de la presiunea aburului și a apei către alimente.
Puteți găti carne la oala sub presiune Tefal? Sigur că da. Există, totuși, câteva precauții care trebuie luate atunci când gătiți carnea într-o oală sub presiune. Cea mai importantă este să vă asigurați că volumul de carne și alte ingrediente ajung doar până la jumătatea oalei. În plus, lichidul de gătit nu trebuie să o acopere complet. Acest lucru lasă suficient spațiu pentru ca aburul să se ridice în mod corespunzător până la supapa de ieșire, iar carnea să se gătească – și să se frăgezească – în doar câteva minute. O altă recomandare este să nu adăugați prea multă sare în preparate până când acestea nu sunt gata de gătit, deoarece procesul de evaporare concentrează aromele și acestea ar putea fi prea sărate.
Legume preparate la oala sub presiune
După cum vedeți, asociem utilizarea oalei sub presiune cu cărnurile care au nevoie de multă temperatură și timp de gătire pentru a fi fragede. De fapt, oala sub presiune este adesea considerată un sinonim pentru „frăgezirea” cărnurilor. Dar este utilă și la gătitul legumelor. De exemplu, cu legumele cele mai rezistente la căldură, cum ar fi anghinarele sau sfecla roșie, și chiar cu cartofii, care sunt gata în oala sub presiune – mai mult sau mai puțin – după douăzeci de minute. Atenție însă cu ce alte legume le mai combinați. Sfecla, fasolea verde, ardeii și multe legume „moi” sunt, de obicei, gata în doar cinci sau șase minute.