La mai puțin de două luni până la sărbători, a început adevărata goană după porci. Telefoanele crescătorilor din zona Lugojului sună tot mai des, semn că românii nu vor să lase pregătirile pentru masa de Crăciun pe ultima sută de metri.
Iți mulțumim că urmărești LUGOJ INFO !
Potrivit acestora, prețul unui kilogram de carne în viu s-a stabilit în jurul valorii de 25 de lei, iar tendința este ca, în următoarele săptămâni, prețurile să mai crească cu 1–2 lei. La fel ca în anii trecuți, cei mai căutați sunt porcii cu o greutate cuprinsă între 100 și 120 de kilograme, producătorii oferind prețuri ușor mai mici pentru animalele care depășesc 150 de kilograme.
Chiar dacă unii crescători spun că prețul porcului de sacrificat este mai mare decât anul trecut, iubitorii de cârnați, caltaboși, tobă sau șuncă afumată afirmă că există cumpărători pentru care prețul nu va fi un obstacol — tradiția e tradiție, iar gustul porcului crescut în gospodărie nu se compară cu nimic.
În ultimii ani a apărut și o nouă tendință: tot mai mulți cumpărători se asociază în grupuri de câte doi-trei și cumpără porci „la comun”, urmând ca apoi să își împartă mezelurile.
Majoritatea crescătorilor speră ca, până la jumătatea lunii noiembrie, toți porcii din gospodărie să fie antamați, iar livrările să fie făcute până în ziua de Ignat, dată tradițională pentru sacrificarea porcilor la români.





