sâmbătă, 14 iunie 2025
10.4 C
Lugoj
spot_img

Google extinde prognoza inundatiilor la nivel global, inclusiv  în Romania

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Flood Hub afiseaza cand si unde vor avea loc inundatii în 80 de tari din Europa, Africa, Asia-Pacific si America de Sud si Centrala.

Dezastrele naturale sunt în crestere în ceea ce priveste frecventa si intensitatea lor din cauza schimbarilor climatice, iar inundatiile se numara printre principalele amenintari climatice la adresa sigurantei si mijloacelor de subzistenta ale oamenilor. Google anunta extinderea capacitatilor sale de prognozare a inundatiilor în 80 de tari, adaugand 60 de tari noi din Europa, inclusiv Romania, Africa, regiunea Asia-Pacific si America de Sud si Centrala. Aceasta extindere globala este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligentei artificiale pentru a adresa criza climatica si pentru a sprijini comunitatile expuse la riscuri sa ramana în siguranta si sa se adapteze.  

Datele se regasesc în Flood Hub – centrul de prognoza a inundatiilor, o platforma Google care afiseaza prognoze pentru inundatiile fluviale, aratand cand si unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumeaza o populatie totala de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizatiile si populatia din aceste regiuni au astfel acces la informatii critice cu pana la sapte zile în avans pentru a se pregati si a se adapta la inundatii.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populatie expuse la riscul de inundatii, precum Tarile de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos si Cambodgia. De asemenea, include tari care se confrunta cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania si Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras si Guatemala în America Centrala.

Anticiparea inundatiilor cu ajutorul AI-ului

În 2018, Google a lansat prognozele de inundatii pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundatiile anuale. Datorita progreselor în modelele sale de prognoza AI si învatare automata, în 2022 Google a extins prognozele de inundatii în alte 18 tari, un pas intermediar catre expansiunea globala anuntata astazi.

Prognozarea inundatiilor se bazeaza pe tehnologia AI, care proceseaza diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo si imaginile de satelit. Aceasta combina apoi doua modele: modelul hidrologic, care prognozeaza cantitatea de apa care curge în rau, si modelul de Inundatie, care prezice ce zone vor fi afectate si cat de adanca va fi apa. Începand de anul acesta, Google va trimite alerte de inundatii în Search si Maps, precum si notificari Android.

Sustinerea comunitatilor în schimbarile climatice

Flood Hub face parte din activitatea Google de „Raspuns la Criza” pentru a oferi oamenilor acces la informatii si resurse de încredere în momente critice – care includ, alaturi de inundatii, incendiile de padure si cutremurele de pamant. De peste un deceniu, Google colaboreaza cu lucratorii din prima linie si serviciile de urgenta pentru a dezvolta tehnologii si programe care ajuta oamenii sa traiasca în siguranta, informati si sa evite pericolele.

În plus, pentru a sprijini comunitatile vulnerabile la inundatii care nu au acces direct la avertizari, Google.org colaboreaza cu organizatii precum Crucea Rosie Indiana pentru a înfiinta retele de avertizare offline, alcatuite din voluntari comunitari instruiti, motivati si de încredere, pentru a extinde raza avertizarilor de pe Flood Hub. Potrivit unui studiu recent realizat de o echipa de Economie Incluziva de la Universitatea Yale, un alt beneficiar al Google.org, comunitatile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe sanse sa primeasca avertizari înainte ca apa sa ajunga în zona lor – un factor care poate face diferenta dintre viata si moarte.

Pe masura ce îmbunatateste modelele sale globale de prognoza a inundatiilor bazate pe AI, Google va continua sa sprijine comunitatile expuse la riscuri, utilizand tehnologia pentru a reduce efectele schimbarilor climatice.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Dosarul ISCTR Timișoara: toate informațiile din dosarul DNA. Patru inspectori, arestați

Tribunalul Timiș a decis miercuri seara ca patru inspectori...

Autospecială a Poliției Lugoj, avariată într-un accident. Ce s-a întâmplat

O autospecială a Biroului Poliției Rutiere Lugoj a fost...

Când slăbitul rapid devine periculos: 5 semne că trebuie să te oprești

Fiecare început de transformare fizică vine cu entuziasm și...
Politica de confidentialitate

Acest site web foloseste cookie-uri astfel incat sa va putem oferi cea mai buna experienta de utilizator posibila. Informatiile cookie sunt stocate in browser-ul dvs. si indeplinesc functii precum recunoasterea dvs. atunci cand reveniti pe site-ul nostru web si ajutarea echipei noastre sa inteleaga care sectiuni ale site-ului le gasiti cele mai interesante si utile.