Oamenii legii sunt siguri ca infractorii vor incerca si in zilele de sarbatori sa dea lovitura si sa strice bucuria si buna dispozitie. Pentru a nu cadea victime hotilor si escrocilor este foarte important sa tineti cont de urmatoarele recomandari:
– aveti mare grija de bunurile dumneavoastra atunci cand va aflati în locuri aglomerate, la piata, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
– asigurati-va ca încuiati locuinta cand plecati de acasa!
– nu permiteti persoanelor necunoscute sa intre în casa dumneavoastra, indiferent de pretextul folosit. Daca se prezinta a fi reprezentanti ai unor institutii, societati etc., cereti-le un document de legitimare!
– nu afisati ostentativ bunurile de valoare atunci cand va aflati în locuri publice!
– nu va lasati copiii nesupravegheati si nu le permiteti sa poarte cheia locuintei la vedere!
– nu folositi obiecte de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice decat în conditiile si în locurile permise de lege. Detinerea ilegala a acestora se pedepseste cu închisoare!
– evitati sa intrati în discutie cu necunoscutii care va pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al caror scop este acela de a va însela!
– nu raspundeti la provocari, cu violenta; încercati sa evitati conflictele, iar daca nu reusiti, sunati de urgenta la S.N.U.A.U. 112- apelul este gratuit!
– nu consumati, în exces, bauturi alcoolice. Comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnita de aburii alcoolului!
Este perioada cumparaturilor si a pregatirilor de sarbatori:
- nu va lasati amagiti de vanzatorii de ,,chilipiruri”; de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafacute, fie provin din savarsirea unor infractiuni!
- evitati sa aveti asupra dumneavoastra sume mari de bani, în numerar!
- cand achitati cumparaturile, nu scoateti toata suma de bani, ci numai necesarul platii contravalorii acestora!
- atunci cand efectuati plata cu cardul, tastati codul PIN cu discretie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
- furturile din buzunare si genti se comit în special în locurile aglomerate. Daca sunteti împins în astfel de locuri, verificati-va imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri ca nu sunteti victima unui astfel de furt!
Daca optati sa cumparati de pe internet:
- cumparati din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoasteti sau pe care le-ati mai folosit!
- nu furnizati codul numeric personal, seria si numarul de buletin, de la pasaport sau de la permisul de conducere, întrucat vanzatorul nu are nevoie de aceste informatii!
- documentati-va înainte de a participa la licitatiile prin internet, cu privire la obligatiile dumneavoastra în calitate de cumparator, dar si cu privire la obligatiile vanzatorului!
- examinati feedback-ul vanzatorului, oferit de alti cumparatori. Daca acesta are un istoric negativ de tranzactionare, nu cumparati de la el!
- nu oferiti niciodata informatiile de pe card, daca site-ul nu foloseste o conexiune securizata si daca reputatia acestuia este îndoielnica!
- verificati în browser numele site-ului prin intermediul caruia platiti, pentru a observa daca nu cumva este diferit fata de site-ul original. Accesati site-ul original direct si nu prin link-uri primite prin e-mail!
În caz de nevoie sau daca ati asistat ori aveti cunostinta despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelati cu încredere la cel mai apropiat politist, ori sunati la 112 – Apelul Unic de Urgenta!