marți, 5 decembrie 2023
0.9 C
Lugoj
spot_img

Înca noua activitati si domenii adaugate de Guvern pe lista celor în care pot fi angajati zilieri

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Documentul urmareste, în acelasi timp, asigurarea protectiei zilierilor, scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de înregistrare a acestora, anunta Ministerul Muncii.

Astfel, potrivit  actului normativ, zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, si pot fi angajati si în urmatoarele domenii de activitate:

 • activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor – grupa 823;
 • publicitate – grupa 731;
 • activitati de interpretare artistica – spectacole – clasa 9001,
 • activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole – clasa 9002
 • activitati de gestionare a salilor de spectacole – clasa 9004;
 • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale – clasa 0149;
 • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
 • activitati de întretinere peisagistica – plantarea, îngrijirea si întretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare – clasa 8130;
 • restaurante – clasa 5610;
 • baruri si alte activitati de servire a bauturilor – clasa 5630;
 • activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale – clasa 9140.

În prezent, zilierii pot lucra, ocazional, doar în agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01, silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02 si pescuit si acvacultura – diviziunea 03.

Ordonanta de urgenta aprobata mai stabileste ca niciun zilier nu poate lucra pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia celor care presteaza activitati în domeniul agriculturii, cresterii animalelor în sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere în cadrul gradinilor botanice aflate în subordinea universitatilor acreditate, precum si în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.

Zilierul va avea, potrivit noului act normativ, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Sarcina calcularii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor, datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, revine beneficiarului de lucrari.

În plus, în situatia producerii unui accident de munca sau în cazul aparitiei unei boli profesionale, beneficiarul este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.

De asemenea, se prevede înfiintarea Registrului electronic de evidenta a zilierilor, la data de 20 decembrie 2019, sistemul informatic urmand sa fie achizitionat de catre Inspectia Muncii, în conditiile legii. Metodologia de întocmire si transmitere a acestuia, înregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente în legatura cu întocmirea lui se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii si Justitiei Sociale, în termen de 60 de zile de la înfiintarea Registrului.

Actul normativ introduce, în acelasi timp, un concediu de odihna suplimentar anual, platit, de trei zile, pentru salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro”. Cererea pentru acordarea noului tip de concediu va fi însotita de o scrisoare medicala, eliberata de medicul specialist în conditiile legii.

Ordonanta de urgenta aprobata astazi de Guvern modifica si completeaza Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII