luni, 9 decembrie 2024
3.1 C
Lugoj
spot_img

Incepe cosmarul pompierilor. In ultimii ani, sume importante de bani au fost cheltuite, din cauza unor metode invechite de a curata terenurile

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Pompierii lugojeni se pregatesc, in aceste zile, pentru a face fata unui val de incendii.

Ca in fiecare an, incalzirea vremii aduce si primele incendii de vegetatie, unii proprietari incercand prin incendiere sa isi curete terenurile. Pompierii reamintesc din nou celor care refuza sa renunte la aceste obiceiuri proaste, ca arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007.

“Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:

  • conditii meteorologice fara vant;
  • colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati incat arderea sa poata fi controlata;
  • executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
  • desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanenta a arderii;
  • stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Emiterea permisului se face prin grija primarului, de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) sau persoana desemnata in acest sens.

Distrugerea prin ardere a deseurilor, resturilor menajere si vegetatiei uscate se efectueaza cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b si art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protectia mediului, care se refera la obligativitatea obtinerii acceptului Agentiei de Protectia Mediului si informarea in prealabil a SVSU in cazul arderii miristilor, stufului sau vegetatiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.”, precizeaza reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetatenii sunt obligati:

  • sa mentina focul in perimetrul aprobat si asigurat;
  • sa supravegheze permanent zona in care efectueaza arderea resturilor vegetale
  • sa asigure dotarea minima cu mijloace de prima interventie;
  • sa anunte imediat SVSU al localitatii, primaria si pompierii militari, in situatia in care exista pericolul extinderii focului in afara perimetrului aprobat.

Se excepteaza de la OBTINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti.

In zona de siguranta a caii ferate, vegetatia uscata si resturile vegetale se curata obligatoriu de catre proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranta a drumurilor nationale si judetene se curata obligatoriu de vegetatia uscata si resturile vegetale de catre administratorii acestora si, dupa caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sanctiuni contraventionale asupra persoanelor gasite vinovate.  

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII