În perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a demarat controalele tematice specifice, pentru a garanta cetatenilor un comert cu alimente sigure.
“Aceste actiuni vor include toti medicii veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA), dar si a circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica”, a anuntat ANSVSA.
Fiecare unitate DSVSA judeteana a stabilit un program de lucru pentru perioada 05.03.2018 – 07.04.2018, în baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari ale modului în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Astfel, în perioada 05.03.2018 – 07.04.2018 este asigurata permanenta la nivelul DSVSA, CSVSA si CSVZ, inclusiv în zilele de sambata si duminica. La sediul acestora vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. Aceste informatii vor fi postate si pe site-ul fiecarei DSVSA judetene.
În toate pietele agroalimentare si în alte locuri special amenajate în care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, se asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv în zilele de sambata si duminica. Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene/locale (Primarii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control, în limita competentelor stabilite prin legislatia în vigoare si în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autoritati.
Actiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate urmatoarele cerinte:
Animalele destinate sacrificarii
– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/înregistrare sanitara veterinara eliberata în conformitate cu prevederile legislatiei în vigoare;
– vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate si care sunt identificate conform legislatiei în vigoare, crescute în ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
– respectarea regulilor de bunastare a animalelor în timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale, iar formularele de miscare sa fie completate corespunzator;
– transportul mieilor pentru taiere sa fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar si însotit de certificate sanitare veterinare, care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;
– sacrificarea mieilor se realizeaza în unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
– în cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si în spatii amenajate temporar, organizate în conditiile legii în care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si în care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.
– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate în zone în care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
– activitatea de sacrificare a mieilor în spatii amenajate temporar se realizeaza numai în perioada 30.03 – 15.04.2017, între orele 06.00-17.00.
DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite înfiintarea spatiilor amenajate temporar numai în conditii în care:
– în aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor, stabilite de legislatia sanitara veterinara;
– exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri asupra carnii, în cazurile în care constata încalcari ale prevederilor legislatiei în vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar
Carnea de miel
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însotite de certificat sanitar veterinar;
– carnea de miel rezultata în urma sacrificarilor în spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata în vederea comercializarii catre alte unitati din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea si certificarea sanitara veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
– marcarea carnii de miel, rezultata în urma sacrificarilor în spatiile amenajate temporar, se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul careia este înscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana;
– depozitarea si comercializarea carnii de miel trebuie sa se realizeze în spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si starii de igiena corespunzatoare;
– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerata sau congelata.
Ouale si produse din oua destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, fermele producatoare si centrele de ambalare oua, trebuie sa fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislatiei sanitare veterinare în vigoare;
– transportul oualor sa se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioada de depozitare si comercializare sa fie asigurate temperatura si igiena corespunzatoare;
– ouale sunt marcate cu codul producatorului si provin din centre de ambalare oua autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile oualor;
– examenul ovoscopic este efectuat de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor pentru ouale valorificate de catre producatorii particulari în pietele agroalimentare si targuri;
– ouale cu coaja crapata sau lovita sunt retrase de la comercializare si sunt dirijate catre o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnica;
Lapte si produse din lapte
– micii producatori care comercializeaza lapte si branzeturi în pietele agroalimentare si targuri, trebuie sa fie înregistrati sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;
– laptele crud care este destinat vanzarii directe sau prelucrarii în branzeturi, provine de la animale sanatoase, crescute în ferme/exploatatii autorizate/înregistrate sanitar veterinar si care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui;
– micii producatori care vand direct lapte crud si produse din lapte catre consumatorul final în pietele agroalimentare si targuri, trebuie sa detina carnete de sanatate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus mentionat;
– branzeturile destinate comercializarii de catre micii producatori, trebuie expuse la vanzare, în spatii special amenajate din piete agroalimentare si targuri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, inox etc);
– branzeturile sa fie protejate corespunzator împotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc);
– în cazul în care, transportul si pastrarea branzeturilor în vederea vanzarii directe catre consumatorul final se realizeaza în recipiente confectionate traditional din lemn (putini), acestea trebuie sa fie curate si identificate corespunzator, pentru asigurarea trasabilitatii produselor si prevenirea contaminarii;
– comercializarea branzeturilor în pietele agroalimentare si targuri, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator;
– este asigurata trasabilitatea branzeturilor obtinute de micii producatori, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, cum ar fi:
– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
– utilizarea de pungi imprimate;
– afisarea, în momentul expunerii la vanzare si pe toata perioada comercializarii, a unor informatii înscrise pe tablite si/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.
Pestele si produsele din pescuit
– spatiile si locurile unde se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa fie înregistrate sanitar-veterinar si sa îndeplineasca conditiile stabilite pentru desfasurarea acestor activitati;
– sunt respectate conditiile stabilite de legislatia în vigoare cu privire la transportul, depozitarea si expunerea spre comercializare a pestelui si produselor din pescuit;
– gheata utilizata pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete, trebuie sa fie obtinuta numai din apa potabila si sa fie asigurata pe întreaga perioada de expunere;
– este asigurata trasabilitatea pestelui si produselor din pescuit prin etichete si alte documente însotitoare, inclusiv daca acestea provin din acvacultura (sistem de crestere controlata) sau sunt capturate (pescuite) din mediul salbatic;
– pestele si produsele din pescuit nu sunt infestate cu paraziti vizibili si sunt corespunzatoare din punct de vedere al examenului organoleptic.
Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spatii amenajate si înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, în functie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unitatii respective pana la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sanatatea cetatenilor.