miercuri, 19 februarie 2025
-4.5 C
Lugoj
spot_img

Inspectorii sanitari-veterinari atentioneaza Primaria Lugoj sa respecte toate conditiile de sacrificare a mieilor

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

De controale nu va scapa nici Lugojul, unde vor fi efectuate actiuni care vizeaza conditiile de igiena in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ouale, precum si alte produse alimentare specifice Sarbatorilor Pascale. ”Sunt vizate toate targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul si unitatile de alimentatie publica”, a anuntat ANSVSA. Primaria Lugoj a fost notificata deja sa respecte toate normele sanitar-veterinare. 

 Punctele de taiere locale sunt avizate sa functioneze numai in perioada 14.04-03.05.2016.

 •Autoritatile locale (Consilii Locale, Primarii) care vor sa organizeze, in localitatile pe care le conduc, puncte de taiere locale, pot solicita in aceste perioade, un aviz din partea Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene.

 Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie amenjate corespunzator si sa asigure:

 -locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort;

 -spatii special amenajate pentru cazarea animalelor si cu posibilitati de adapare si furajare a acestora;

 -sistem de alimentare cu apa potabila rece si calda;

 -facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la unitati de neutralizare a sangelui si subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

 -facilitati de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate in urma sacrificarilor si de dirijare a acestora la unitati de neutralizare. 

 Dirijarea subproduselor, rezultate in urma sacrificarilor, catre unitati de neutralizare, intra in responsabilitatea primariei sau a administratorului locului de sacrificare,  care au obligativitatea de a prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unei unitatii de neutralizare.

 •Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare, si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar.

 Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.

 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

 Aceasta inseamna ca, atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

 Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul sigurantei alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, sau la numarul de telefon 0800 826 787, care functioneza in regim de permanenta si este apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

  

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII