marți, 5 martie 2024
6.9 C
Lugoj
spot_img

Legea adoptiei a fost modificata. Procedura a fost simplificata, familiile care adopta vor fi sprijinite financiar

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Documentul introduce prevederi care sa asigure celeritate în dobandirea si mentinerea statutului de copil adoptabil, sa flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor si etapa de monitorizare post-adoptie si sa debirocratizeze si simplifice unele proceduri.

Noua forma a legii elimina din procedura identificarea rudelor de pana la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, aceasta masura avand ca scop simplificarea demersurilor din aceasta etapa.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc sa adopte, documentul majoreaza durata de valabilitate a atestatului de persoana sau familie apta sa adopte, de la 2 ani la 5 ani.

Modificarile aduse vizeaza si flexibilizarea derularii procedurii de adoptie internationala pentru copiii care au împlinit varsta de 14 ani, fiind urmarita cresterea sanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de frati care nu pot fi separati, daca unul dintre ei a împlinit varsta de 14 ani.

Documentul aprobat de Guvern introduce si noi stimulente financiare care sa sustina decizia unei familii de a adopta:

  • o indemnizatie lunara raportata la indicatorul social de referinta, în cuantum de 1,2 ISR (Indicatorul Social de Referinta, în prezent în valoare de 500 lei), respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are între 3 si 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap usor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili împreuna.
  • o indemnizatie lunara majorata cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel putin 3 frati adoptabili împreuna.

Sprijinul financiar se acorda pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu de catre copilul adoptat, respectiv pana la varsta de 18 ani, iar daca acesta îsi continua studiile într-o forma de învatamant de zi, pana la împlinirea varstei de 26 ani.

  • adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai multi copii beneficiaza pentru fiecare copil adoptat de o suma fixa de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura, în urma recomandarilor unui medic, psiholog sau asistent social. Suma se acorda pe durata etapei de monitorizare post-adoptie si se actualizeaza periodic prin hotarare a Guvernului, în functie de rata inflatiei.
  • pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participarii la procedura de potrivire practica cu un copil din alt judet, se acorda o suma de 200 de lei pe zi/persoana, pentru o perioada de maxim de 10 zile.

Aceste stimulente financiare se acorda în cazul adoptiilor încuviintate conform procedurii adoptiei interne si nu se aplica în cazul persoanelor care adopta copilul sotului. Actul normativ prevede si completari referitoare la concediul de acomodare, pentru corelarea cu dispozitiile mai flexibile reglementate pentru concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, prevazute de OUG nr. 111/2010.

 

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Lucrarea era semnalizata, dar omul nu a fost atent. Lugojean ranit grav, dupa ce a plonjat cu trotineta electrica intr-o groapa cu ciment

Politistii lugojeni atrag atentia conducatorilor de trotinete electrice, pentru...

UPDATE: FEMEIA A MURIT ! Accident grav la Gavojdia. Femeie acrosata de un autocamion

O femeie a ajuns la spital in stare critica,...

Un primar PNL, atac la racolarile lui Simonis. Noi vom face alianta cu AUR

Decizia presedintelui PSD Timis, Alfred Simonis, de a “trasfera”...