Hotararile aprobate privesc programul de sustinere a productiei de legume în spatii protejate si schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi”.
În ceea ce priveste Programul ”Tomata” si de sustinere a productiei de legume în spatii protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împartit în doua cicluri de productie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru productiile de tomate valorificate astfel:
- 3000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
- 1000 euro/beneficiar pentru productiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)
Referitor la productiile minime necesare, acestea trebuie sa fie de 3000 kg/1000mp.
Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de productie, respectiv ardei gras si/sau lung (kapia), castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acorda pentru productiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:
- castraveti – 4.000 kg
- ardei gras si / sau lung – kapia – 2.000 kg
- fasole pastai – 1.500 kg
- spanac – 1.000 kg
- salata – 10.000 plante
- ceapa verde – 100.000 bulbi
Programul de sustinere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar si se acorda pentru productiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Productia minima necesara trebuie sa fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
Ca pasi în implementarea celor doua programe mentionam:
- Depunerea actelor necesare la Directia Agricola Judeteana (DAJ)
- Verificarea suprafetelor cultivate de fermieri de catre echipele mixte ale DAJ si APIA
- Analizarea continutul de reziduuri de pesticide de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara
- Evaluarea productiei de legume înainte de recoltare de catre DAJ
- Stabilirea si virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Toate criteriile pe care trebuie sa le îndeplineasca legumicultorii, precum si valoarea maxima a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regasi în actul normativ ce urmeaza sa fie publicat în Monitorul Oficial.