Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj a fost premiat cu titlul de Scoala eTwinning. Anuntul a fost facut de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Timis, care a felicitat cele cinci institutii de invatamant preuniversitar din judet, premiate. Proiectele eTwinning sunt proiecte de colaborare online intre scoli din Uniunea Euripeana, dar si cu institutii de invatamant din spatiul extracomunitar, subprogramul eTwining, facand parte din programul Erasmus+.
Actiunea se adreseaza tuturor scolilor din invatamantul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predata, directorilor de unitati scolare si inspectorilor scolari.
Beneficii ale participarii la eTwinning
Un program pentru profesori
eTwinning faciliteaza accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare si de schimb de experienta, la parteneriate cu alti profesori si la activitati de formare profesionala, alaturi de colegi din tarile europene.
Un program pentru elevi
Prin participarea la proiecte de eTwinning (infratire online intre scoli), elevii au posibilitatea sa comunice cu alti elevi din tarile participante, sa afle elemente de specific cultural sau de specific al educatiei in tarile partenere, sa invete utilizand noile tehnologii si sa isi perfectioneze competentele de comunicare in limbi straine.
Un program pentru comunitate
Infratirea online a scolilor poate fi insotita de infratirea comunitatilor. Unele localitati au decis sa se “infrateasca” si completeze comunicarea si cooperarea online prin alte proiecte – vizite, activitati culturale pentru adulti etc.
Certificatul de Scoala eTwinning
Centrul European eTwinning a lansat Campania de acordare a Certificatului de Scoala eTwinning, in vederea recunoasterii si aprecierii activitatii, implicarii si entuziasmului eTwinnerilor, profesori si directori, din aceeasi institutie de învătămant.
Certificatul de Scoala eTwinning se acorda in urma unui proces de evaluare, realizat in doua etape.
In prima etapa de verificare, scolile trebuie sa indeplineasca simultan 3 criterii:
– institutia scolara este inscrisa pe platforma eTwinning de cel putin 2 ani;
– exista in scoala cel putin 2 profesori eTwinning activi pe platforma;
– in scoala a fost desfasurat cel putin un proiect eTwinning european care a obtinut Certificatul National de Calitate in ultimii doi ani de la depunerea candidaturii;
Etapa a doua: in cazul in care sunt indeplinite toate conditiile, fiecare cadru didactic din acea scoala inscris pe platforma va primi invitatia de a completa formularul de autoevaluare disponibil pe eTwinning Live, care vizeaza urmatoarele 6 criterii:
- utilizarea responsabila a internetului;
- colaborarea activa;
- implicarea elevilor;
- participarea la evenimente educationale eTwinning;
- expunerea in mod public, a implicarii in eTwinning
- activitati de promovare a Actiunii eTwinning
