sâmbătă, 18 ianuarie 2025
-1.2 C
Lugoj
spot_img

Se incing gratarele. Verificati atent carnea de mici daca nu va doriti sa ajungeti la spital

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Comerciantii se asteapta la vanzari record de mici si bere, astfel ca nu este nici un secret ca unii patroni vor incerca sa puna in vanzare si marfa care nu este tocmai conforma pentru comercializare. Comisarii OPC ii indeamna pe consumatori sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

– la cumpararea produselor din carne tocata sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului;

– sa urmareasca modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;

– sa refuze produsele din carne tocata pentru care exista îndoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

– sa refuze produsele din carne pe care nu este înscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;

– sa nu cumpere produse din carne tocata din locuri neautorizate, întrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea;

– la cumpararea berii sa verifice starea ambalajelor (integritate, etanseitate), limpiditatea lichidului si data durabilitatii minimale.

De asemenea, înainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.

Si un ultim sfat: sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreste sa reclame calitatea/siguranta unui produs.

În urma actiunilor de supraveghere si control desfasurate in anii trecuti s-au constatat abateri, dupa cum urmeaza:

– folosirea de produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viata si sanatatea consumatorilor:

  • materii prime cu data limita de consum depasita (carnati, carne de mici, bauturi racoritoare);
  • materii prime fara elemente de identificare (carne de mici, mustar, Ketchup);
  • produse cu urme de mucegai (chifle);
  • utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prajire;
  • nerespectarea conditiilor de pastrare si depozitare a produselor;
  • decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;
  • schimbarea starii termice initiale a produselor;
  • ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;
  • cantar fara verificare metrologica;
  • prezenta la comercializare a unor produse cu modificari organoleptice (maioneza, sosuri pentru salate, rosii, ceapa, cartofi, castraveti);
  • utilizarea unor gratare neigenizate corespunzator si a unor ustensile pentru bucatarie degradate (clesti pentru gratar, cutite).

– deficiente de informare catre consumator, de exemplu:

  • lipsa informarii cu privire la ingredientele cu potential alergen;
  • lipsa informarii cu privire la faptul ca preparatele provin din produse decongelate;
  • lipsa afisarii datei limita de consum.