Miercuri, 01 martie 2023, intre orele 10.00 – 11.00, va avea loc exercitiul “Miercurea alarmelor”, pentru verificarea functionarii sirenelor, au anuntat reprezentanti ai ISU Timis.
Simularile vizeaza atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat, dar si a celor cu actionare locala. Sirenele electronice vor fi verificate si prin transmiterea catre populatie a unor mesaje vocale privind evenimentul desfasurat si masurile de protectie care se impun in astfel de situatii. Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Prin modul de actionare a mijloacelor tehnice de alarmare, exista posibilitatea de a crea disconfort in spatiul public, motiv pentru care, asiguram cetatenii ca astfel de exercitii periodice sunt necesare si benefice.
Cetatenii sunt sfatuiti sa ramana calmi si sa urmareasca informarile transmise de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si administratiile publice locale.
Conform legislatiei in vigoare privind organizarea si asigurarea activitatii de instiintare, avertizare, prealarmare si alarmare in situatii de protectie civila, semnalele de alarmare a populatiei, institutiilor publice si operatorilor economici sunt : alarma aeriana, alarma la dezastre, prealarma aeriana si incetarea alarmei.
Semnalul ALARMA AERIANA se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.
Semnalul ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.
Semnalul PREALARMA AERIANA se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.
Semnalul INCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.