vineri, 28 martie 2025
13.6 C
Lugoj
spot_img

Modificare legislativă. Persoanele condamnate la închisoare cu executare au la dispoziție șapte zile pentru a se preda autorităților

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Poliția Română a anunțat luni că, pe 14 martie 2025, a fost promulgată Legea nr. 19 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, fiind dispusă publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Odată cu această lege, se adaugă un nou alineat – (3^1) la art. 285 din Codul penal (fapta de evadare), care prevede că se consideră evadare și fapta persoanei condamnate la detențiune pe viață sau închisoare de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei, în termen de șapte zile de la data la care hotărârea de condamnare a rămas definitivă.

De asemenea, o altă modificare privește alineatul (4) al aceluiași articol, care stabilește că, în situațiile prevăzute la alin. (1), (2), alin. (3) lit. a) și b), precum și alin. (3^1), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

Articolul II al noii legi prevede că, pentru hotărârile definitive pronunțate anterior intrării în vigoare a acesteia, termenul de șapte zile prevăzut la art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal începe să curgă de la data intrării în vigoare a noii reglementări.

Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne responsabile de punerea în executare a ordinelor de dare în urmărire, conform art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, trebuie să sesizeze organele de urmărire penală competente pentru infracțiunea prevăzută la art. 285 alin. (3^1) din Codul penal, la expirarea termenelor stabilite de lege.”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

Pe parcursul anului 2024, Poliția Română, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, a adus în țară 773 de persoane urmărite internațional, dintre care 660 aveau emise pe numele lor mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

În aceeași perioadă, Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a organizat și coordonat operațiuni de localizare și prindere a altor persoane urmărite național și internațional. Astfel, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2024, în urma activităților de căutare și identificare, au fost depistate sau s-a clarificat situația a 3.571 de persoane urmărite la nivel național. Dintre acestea, 2.675 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Politica de confidentialitate

Acest site web foloseste cookie-uri astfel incat sa va putem oferi cea mai buna experienta de utilizator posibila. Informatiile cookie sunt stocate in browser-ul dvs. si indeplinesc functii precum recunoasterea dvs. atunci cand reveniti pe site-ul nostru web si ajutarea echipei noastre sa inteleaga care sectiuni ale site-ului le gasiti cele mai interesante si utile.