luni, 17 martie 2025
6.5 C
Lugoj
spot_img

Niciun lugojean nu a fost retinut. Cine a ajuns in fata judecatorilor si cine a fost pus sub control judiciar

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca a dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea a sapte persoane. Acestea sunt :

– SANDA ADRIAN, TANASE DENISA-CORINA si CECHI CRISTINA-VALENTINA, sub aspectul savarsirii a cate patru infractiuni de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave si a unei infractiuni de abuz în serviciu;

            – GADINA MIHAIL VALENTIN, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de trafic de influenta;

            – DRAGOMIR ANDREEA, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta;

            – NEAGU GHEORGHE, sub aspectul savarsirii a cinci infractiuni de trafic de influenta;

            – IOSEF IONEL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta si fals în înscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii).

            Fata de urmatoarele persoane s-a dispus cercetarea sub control judiciar:

             – ARANUSI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de trafic de influenta;

            – PADURARU STEFAN, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta;

            – ADAM CRISTIAN, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta (sub forma complicitatii);

            – AVRAM GEORGE si BLAGA IOAN,  sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta  si a infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata.

            Din referatul cu propunere de arestare preventiva a rezultat urmatoarea situatie de fapt:

            Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revolutionari,  aceea de „Luptator cu Rol Determinant”, atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata în pericol în confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar în localitatile în care, în urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

            Acest aspect a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD si  Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obtinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” în cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

            Întrucat este obligatoriu ca o persoana care solicita acordarea titlului de “Luptator cu rol determinant în Revolutie” sa fi desfasurat actiuni revolutionare în localitatile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revolutiei,  mai multe asociatii de revolutionari din tara au depus la nivelul SSPR cereri si documentatie aferenta, în vederea includerii si altor localitati în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, altele decat cele prevazute în prevazute la art. 1 indice 2  din  H.G. 1412/2004, asa cum a fost modificata de H.G. nr. 99/2015, dupa cum urmeaza: Deva, Buzau, Herculane, Targoviste,  Braila.

            În urma evaluarii modului în care Comisia de analiza din cadrul SSPR a introdus si alte localitati în categoria celor cu rol determinat la revolutia din decembrie 1989, s-a constatat ca membrii comisiei, formata din inculpatii Sanda Adrian (secretar de stat, presedinte al Comisiei)

Tanase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (sefa Departamentului pentru revolutionari, membru), în exercitarea atributiilor de serviciu, prin încalcarea dispozitiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizatiilor acordate revolutionarilor care au încasat beneficii materiale platite de catre casele judetene de pensii.

            Astfel, s-a constatat ca prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiza din cadrul SSPR a decis includerea oraselor Deva, Buzau, Braila, Targoviste si Herculane în categoria localitatilor în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului, desi aceste localitati nu îndeplinesc conditiile necesare pentru includerea lor, au fost încalcate prevederile legale în vigoare. Pe cale de consecinta, un numar de 290 de persoane beneficiaza în mod ilegal, începand cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizatie lunara de 2020 de lei, prin aceasta cauzandu-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totala de 12.887.600 lei.

            Din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reiesit faptul ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de “Luptator cu rol determinant în Revolutie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa îndeplineasca, sa urgenteze ori sa întarzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau sa îndeplineasca aceste acte contrar acestor îndatoriri.

            Astfel, s-a stabilit ca inculpatul Neagu Gheorghe, avand influenta asupra angajatilor SSPR si CPRD, solicita diferite sume de bani de la revolutionarii din judetul Brasov, pentru a obtine validarea dosarului aferent calitatii de “Luptator cu rol determinant în Revolutie”.

            În ceea ce-l priveste pe inculpatul Gadina Mihail Valentin, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane în mod fraudulos a titlului de  “Luptator cu rol determinant în Revolutie”, desi nu îndeplineau conditiile cerute de lege.

            Inculpatul Iosef Ionel, presedinte al unei asociatii de revolutionari din Bucuresti, si-a exercitat influenta atat asupra inculpatei Tanase Denisa-Corina, cat si asupra inculpatei Dragomir Andreea, angajat al CPRD. Inculpatul solicita diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-si trafica influenta în vederea avizarii pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptator cu rol determinant în Revolutie”.

Cercetarile continua în vederea lamuririi tuturor împrejurarilor cauzei si stabilirii raspunderii penale.

Cei doi martori ridicati de la Lugoj s-au intors acasa dupa ce unul a declarat ca nu are cunostinta despre anumite fapte, in timp ce un altul a dat detalii despre o discutie dintre mai multi revolutionari din Caras-Severin.

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII