Printre romanii care traiesc in Italia se afla si multi lugojeni, care sunt socati de ce se intampla. Mii de romani aflati in Italia solicita Guvernului de la Bucuresti sa intervina rapid, insa e greu de crezut ca autoritatile romane pot face mare lucru. Ambasada Romaniei la Roma a transmis un apel cetatenilor romani care locuiesc in Peninsula sa ia toate masurile si sa se conformeze noii legi pentru a evita neplacerile. In consecinta, romanii din Italia nu mai au voie sa conduca masini inmatriculate in Romania, decat in situatii deosebite. Nerespectarea noii legi le poate aduce proprietarilor de autoturisme amenzi de aproape 3000 de euro si pot ramane chiar fara masina.
“Va aducem la cunostinta elemente de interes privind modificarea Codului Rutier italian, în conformitate cu Legea nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificari, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018.
– Articolul 29-bis al Legii nr. 132 aduce modificari art. 93 (referitor, între altele, la cartea de circulatie a vehiculului), art. 132 (privind circulatia vehiculelor înmatriculate în strainatate) si art. 196 (privind solidaritatea în cazul încalcarilor care se pedepsesc cu sanctiuni administrative pecuniare) din Codul Rutier.
– Modificarile aduse articolului 93 din Codul Rutier interzic persoanelor care au rezidenta în Italia de mai mult de saizeci de zile sa circule cu un vehicul înmatriculat în strainatate. Sunt exceptate de la aceasta interdictie anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat, pentru care va rugam sa faceti referire la textul integral al legii.
– Pentru cazurile de încalcare a interdictiei de circulatie a vehiculului înmatriculat în strainatate, amenzile administrative variaza între 712 si 2.848 euro. Autoritatea Rutiera italiana (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdictia de circulatie pentru vehiculul în cauza, care este sechestrat. În cazul în care, dupa 180 de zile de la data infractiunii, nu au fost îndeplinite formalitatile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat.
– Articolul 132 al Codului Rutier prevede ca vehiculul înmatriculat în strainatate, pentru care au fost îndeplinite formalitatile vamale si cele prevazute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligatiilor vamale si plata taxelor de vanzare-cumparare. Dupa încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie sa solicite autoritatilor italiene competente o foaie de parcurs si înregistrarea vehiculului pentru a putea parasi teritoriul italian. Sanctiunile prevazute pentru încalcarea dispozitiilor articolului 132 sunt aceleasi ca la articolul 93.
– Articolul 196 contine precizari în legatura cu cei carora le revine, în mod solidar, responsabilitatea în cazul încalcarii dispozitiilor Codului Rutier privind circulatia vehiculelor înmatriculate în strainatate.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati textul integral al Legii nr. 132 privind convertirea în lege, cu modificari, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018 de stabilire a unor prevederi urgente în materia protectiei internationale si imigratiei, sigurantei publice, precum si de masuri privind functionarea Ministerului de Interne si organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Administrarea Bunurilor puse sub Sechestru sau Confiscate de la Criminalitatea Organizata”, precizeaza Ambasada Romaniei la Roma.