Comuna Fardea este, incepand de vineri, statiune turistica de interes local.
Decizia a fost luata printr-o hotarare de Guvern si vine la mai bine de un an dupa ce primarul comunei, Violeta Murari–Dobrean si consilierii au inceput demersurile pentru atestare.
Comuna Fardea este situata în extremitatea estica a judetului Timis, la poalele muntilor Poiana Rusca, la o distanta de 114 km de municipiul Timisoara, 32 km de municipiul Lugoj si la aproximativ 15 km de varful o Pades, cel mai înalt varf al Muntilor Poiana Rusca (1374 m).
Astfel, comuna se afla situata în piemontul Muntilor Poiana Rusca, într-un areal care coroboreaza plaja celui mai mare lac din vestul Romaniei – lacul de acumulare Surduc – cu dealurile împadurite, poienile, vaile si culmile muntilor Poiana Rusca din Carpatii Occidentali, dand nastere unui imens amfiteatru natural ce se dilueaza în preajma luncilor Timisului si Begai. În componenta comunei intra urmatoarele sate: Fardea – resedinta de comuna – , Gladna Romana, Gladna Montana, Zolt, Dragsinesti, Matnicul Mic si Hauzesti. Fata de resedinta comunei satele sunt situate la distante variind între 3,1 km (Hauzesti) si 9 km (Zolt). Comuna Fardea reprezinta un nod rutier foarte important pentru partea de est a judetului Timis fiind situata în vecinatatea zonei de confluenta cu judetele Caras-Severin si Hunedoara. Cea mai importanta cale de acces spre localitate o reprezinta autostrada A1 care leaga localitatea Fardea atat de Timisoara, la o distanta de condus de aproximativ 50 de minute, cat si de Bucuresti, pe directia Sibiu. Reteaua de drumuri a comunei este racordata la drumul national DN 68A, Lugoj – Deva, prin care are acces la magistrala E70 (Timisoara-Drobeta Turnu Severin) si E68 (Szeged- Arad-Brasov). Prima atestare documentara a localitatii apare într-o diploma maghiara, în anul 1361 cu numele de Turd.
Din punct de vedere natural în judetul Timis, lacul Surduc reprezinta una dintre cele mai mari atractii de turism, fie ca vorbim de iubitorii de turism activ, ecoturism sau agrement. Teritoriul administrativ al comunei Fardea se întinde în zona geografica situata la poalele Muntilor Poiana Rusca determinand posibilitati nelimitate de petrecere a timpului liber pentru turisti si vizitatori, dar si pentru dezvoltarea de activitati de ecoturism, drumetii si ciloturism. Rezervatia Naturala Lacul Surduc – este o arie protejata mixta care conserva între limitele sale numeroase elemente de biodiversitate si se constituie într-o destinatie preferentiala pentru iubitorii de ecoturism. Acesteia i se adauga zece tipuri de habitate naturale, paduri ilirice de stejar cu carpen, pajisti uscate seminaturale si faciesuri cu tufarisuri pe substrat calcaros , comunitati de liziera cu ierburi înalte, higrofile , fanete montane, tufarisuri, o gama diversa de fauna si o flora diversificata, specifica zonei Poiana Rusca. Rezervatia Naturala Lacul Surduc este o rezervatie de interes national. Avand o suprafata de aprximativ 460 de hectare, apa lacului nu îngheata, ceea ce creeaza conditiile necesare pentru supravietuirea pe timp de iarna a mii de pasari acvatice, iar primavara creeaza un spectacol inedit odata cu înflorirea nuferilor. În anul 2019 a fost achizitionat un catamaran electric cu o capacitate de 12 locuri si ofera iubitorior de natura posibilitatea de a efectua plimbari pe suprafata lacului si de a admira Rezervatia Naturala Lacul Surduc. Pe teritoriul comunei se fac drumetii, pe trasee amenajate, cum ar fi : Localitatea Fardea – Brainul Mare-Cabana “Capriorul”, 13 km, traseu usor, poteca si drum de padure, diferenta de nivel, 700 m si Gladna Romana-Cabana “Capriorul”-Varful Pades, 10,3 km + 6,2 km.
Resurse turistice antropice:
– Biserica veche din Zolt este monument istoric, construita din stejar pe o fundatie de piatra, în anul 1775. Traditia transmisa din generatie în generatie, spune ca a fost cumparata din Gladna si adusa aici, valoarea ei istorica constand în vechime, trainicie, aspect dominant, picturi murale si icoane. Localitatea Zolt este asezata într-o vale pitoreasca înconjurata de dealuri si paduri si era amintita la 1454 ca fiind proprietatea lui Ioan Huniade. Biserica de lemn a fost construita în secolul al XVIII-lea. Are planul simplu de tip nava, care se termina spre rasarit cu absida poligonala. Este construita din barne de stejar si acoperita cu sindrila, iar fundatia este din piatra. Peretii, lucrati numai cu barda, sunt îmbinati prin cheotori si cuie de lemn si nu sunt tencuiti la exterior.
– Biserica din Gladna Romana – cea mai veche biserica dintre satele comunei este cea din Gladna Romana (anul 1646) vanduta credinciosilor din Zolt. A doua biserica a fost construita în anul 1796, fiind demolata dupa o suta de ani si vanduta locuitorului Ioan Daminescu. În anul 1896 s-a construit actuala biserica pe un fundament din piatra cu ziduri din caramida arsa, în stil baroc. Preot paroh a fost Ioan Neagu. În decursul timpului a suferit mai multe transformari si renovari.
Hramul bisericii este “Adormirea Maicii Domnului”.
– Biserica din Matnicul Mic este situata în mijlocul satului, de la jumatatea secolului al XIX-lea. Biserica veche din lemn atestata documentar în anul 1900 a fost demolata în anul 1985. Pe acelasi amplasament s-a zidit o noua biserica de caramida pe fundatia din piatra si ciment, fiind acoperita cu tigla.
– Biserica din Fardea este atestata documentar în anul 1743 si se stie ca era pe “Dealul Bisericii” spre Hauzesti. Actuala biserica a fost zidita în anul 1850 prin osteneala credinciosilor condusi de preotul Dionise Petru si a epitropului Toma Velconi. Hramul bisericii este “Pogorarea Sfantului Duh”. Actuala biserica din Hauzesti, filie a parohiei Fardea, a fost construita în 1883 si pictata în 1957 de catre pictorul Victor Jurca din Lugoj. Hramul bisericii este “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.
– Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Fardea.
De asemenea, în localitate se organizeaza evenimente turistice, culturale cu caracter de repetabilitate pe baza de calendar precum: Aeronautic-Show deasupra Lacului Surduc – unul dintre cele mai mari si importante evenimente cu participare internationala. Evenimentul s-a derulat annual si s-a dezvoltat treptat, atragand atat iubitorii sporturilor aeronautice, cat si pe cei ai apei, prin diversitatea activitatilor organizate pe malul lacului si împrejurimi; Zilele Lacului Surduc – evenimentul reprezinta una dintre cele mai longevive manifestari organizate în comuna Fardea, cu scopul de a promova obiectivele turistice din zona, de a dezvolta si promova cicloturismul si turismul de weekend; Seri de peste la Surduc este un proiect care isi propune sa continue promovarea zonei din jurul lacului Surduc pe tot parcursul anului prin exploatarea potentialului gastronomic si a specificului zonei; Surduc Trophy – Traseu de cicloturism în jurul lacului Surduc, eveniment destinat atat familiilor cu copii, cat si sportivilor profesionisti; Raliul Banatului, eveniment cu participare internationala. În ultimii ani, localitatile Fardea, Dragsinesti, Matnicu Mic au devenit locatii traditionale deja pentru gazduirea unor probe speciale ale Raliului Banatului, etapa în cadrul Campionatului National de Raliuri.
Forme de turism practicabile: turismul montan, în Muntii Poiana Rusca; turismul cultural si religios, turism sportiv este reprezentat de pescuitul sportiv si vanatoarea, lacul de acumulare si raul de munte Gladna, padurile bogate în specii de interes cinegetic se constituie într-o ofera bogata; turismul activ, cicloturism, dezvoltat în ultimii ani, un moment important în aceasta evolutie fiind reprezentat de marcarea Traseului de cicloturism din jurul lacului Surduc.
Promovarea localitatii se realizeaza prin intermediul retelelor de socializare www.facebook.com /p/Centrul-de-Informare-Turistica-Firdea, care ofera informatii despre resursele naturale si antropice ale zonei, dar si despre locurile de agrement din localitate, precum si evenimente, programe turistice.
Documentatia transmisa de Consiliul Local al comunei Fardea este în conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice, cu completarile si modificarile ulterioare si a fost aprobata prin Hotararea Consilului Local al Comunei Fardea, judetul Timis, nr. 5/26.01.2023.
Localitatea Fardea îndeplineste criteriile minime obligatorii pentru atestarea statiunilor turistice de interes national si întruneste un punctaj de 135 puncte la criteriile suplimentare, fata de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca statiune turistica de interes local.