joi, 18 aprilie 2024
7.9 C
Lugoj
spot_img

Perchezitii la Lugoj. Medici acuzati ca vaccinau la chiuveta

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice si Serviciul de Combaterea Criminalitatii Organizate Caras-Severin, împreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timisoara, efectueaza 5 perchezitii domiciliare, în judetele Timis si Caras-Severin, la 3 persoane banuite de constituire a unui grup infractional organizat, zadarnicirea combaterii bolilor, fals informatic si frauda informatica.

 

“Din investigatiile efectuate a reiesit ca, în perioada 2021 – 2022, membrii gruparii infractionale, aflati în legatura cu diversi medici, ar fi intermediat obtinerea, în mod ilegal, de certificate care atesta vaccinarea anti Covid-19, pentru mai multe persoane interesate, în schimbul unor sume de bani.

Pentru a obtine un certificat de vaccinare valid, însa fara a i se fi administrat efectiv vaccinul, o persoana interesata ar fi platit membrilor gruparii sume cuprinse între 300 si 400 de euro, banii fiind încasati personal de catre oamenii de legatura ai medicilor si predati acestora.

Pentru aceste servicii, nu mai era necesar ca presupusul pacient sa se prezinte la una dintre clinicile de vaccinare, ci doar de a transmite datele personale membrilor retelei. Ulterior, în decurs de aproximativ doua saptamani, clientul ar fi primit certificatul verde de vaccinare valid, emis pe numele sau, avand toate datele personale implementate în sistemul informatic al D.S.P.

Ca urmare a investigatiilor efectuate, au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga tara, care au beneficiat de serviciile membrilor gruparii, persoane ce au obtinut certificate de vaccinare care atesta administrarea unei doze de vaccin anti Covid-19 sau chiar schema completa.

Faza operationala a cazului a fost declansata în cursul lunii martie 2022, fiind efectuate cinci perchezitii domiciliare la locatiile utilizate de persoanele banuite (persoanele de legatura cu cadrele medicale). Au fost puse în executare 10 mandate de aducere si a fost luata masura controlului judiciar pentru 7 dintre acestea.

De asemenea, în urma perchezitiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri, memory stick-uri, memory carduri, HDD-uri etc) apartinand persoanelor implicate.

Continuand cercetarile, dupa efectuarea de investigatii specifice, s-a reusit documentarea întregii activitati infractionale a gruparii, fiind identificate 3 cadre medicale, care ar fi efectuat aceste activitati de vaccinare, în fals”, a anuntat IPJ Timis.

Activitatile au beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale.

Perchezitiile se realizeaza cu sprijinul jandarmilor din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timisoara.

Facem precizarea ca, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

 

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Percheziții. Traficanți care vindeau heroină în Lugoj, ridicați de mascați

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună...

Incendiu la Darova. Două persoane au suferit arsuri la nivelul mâinilor

Pompierii din Lugoj au intervenit duminică seara la un...