miercuri, 22 martie 2023
13.9 C
Lugoj
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Pompierii sunt ingrijorati. Incepe sezonul lampioanelor si la Lugoj

Data:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Potrivit legislatiei privind apararea impotriva incendiilor, acest tip de activitate nu necesita emiterea de avize/autorizatii privind securitatea la incendiu, respectiv emiterea de acorduri cu privire la desfasurarea acestora. Avand insa in vedere faptul ca lampioanele zburatoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacara produsa dupa aprinderea unui element combustibil, conform prevederilor art. 97 alin.(1) din Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007, „utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa…”.In aceste conditii pompierii recomanda respectarea unor reguli elementare:

1) Lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, care in prealabil s-au informat asupra modului de utilizare in siguranta a acestora.

2) Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau pentru alte utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame etc.) sau alte zone potential a fi puse in pericol.

3) Lampioanele zburatoare nu se vor lansa la o distanta mai mica de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putand fi interpretată ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto.

4) Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului.

5) Se va asigura dotarea locului de desfasurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea actiona operativ in caz de incendiu.

Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 307 privind apararea impotriva incendiilor, persoanele fizice si juridice raspund, potrivit legii, de stabilirea si aplicarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, precum si de consecintele producerii incendiilor.

 

 

 

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Vremea ne ofera cateva surprize. Prognoza ANM pentru perioada 20 martie – 2 aprilie

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat prognoza pentru intreaga...

Se actualizeaza imaginile de pe Street View. Masina celor de la Google, revine pe strazile din Lugoj

Masinile Google Street View s-au întors in Romania, primavara...