Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj participă, în premieră, la București, cu obiecte din colecțiile sale de patrimoniu, la expoziția națională Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor, vernisată la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București.
Într-o companie selectă, muzeul lugojean a expus alături de mari muzee naționale din București, Timișoara, Iași, Arad, Reșița, Oradea, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Deva, Slobozia (Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Literaturii Române, București, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, Complexul Muzeal Arad – Muzeul de Artă, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea, Institutul Geologic al României – Muzeul Național Geologic, București, Muzeul Banatului Montan, Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva, Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis, Mangalia, Muzeul Național al Agriculturii, Slobozia, Muzeul Național al Banatului, Timișoara, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Țării Crișurilor, Oradea), dar și de colecționari privați.
„Această manifestare, la care Muzeul din Lugoj participă cu 16 exponate din colecțiile patrimoniului său cultural, reprezintă pentru instituția noastră un prilej de pledoarie în favoarea cunoașterii și aprecierii la nivel național dar și internațional (la vernisajul expoziției participând și reprezentanți ai unor ambasade străine la București), a valoroaselor piese deținute de instituția noastră.”
La expoziția curatoriată de Călin Dan (director al Muzeului Național de Artă Contemporană București) și Celia Ghyka (director al Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București), muzeul lugojean a fost reprezentat de directorul Daciana Vuia și restauratorul Daniel Zah.
Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor reprezintă a doua etapă a unui itinerariu cultural inițiat odată cu Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului etern (expoziție ce a făcut parte, în anul 2023, din programul Timișoara Capitală Culturală). Expoziția poate fi vizitată până pe 10 noiembrie 2024, la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București”, a anunțat directorul muzeului lugojean, Daciana Vuia.